Zapiekanka z purée i mięsa
Zamiast mięsa możesz dodać grzyby.
Składniki
- 400 g ziemniaków
- 1/2 szklanki mleka
- łyżka masła
- 850 g kiszonej kapusty
- 300 g mięsa wieprzowego
- jabłko
- cebula
- 1/2 czerwonej papryki
- 100 ml bulionu warzywnego
- 150 g śmietany
- 1–2 łyżki średnio ostrej musztardy
- olej
- pieprz, kminek, sól
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Przepuszczamy przez praskę, dodajemy mleko, masło, doprawiamy pieprzem i solą, mieszamy na gładkie purée.
Kiszoną kapustę kroimy, dodajemy pieprz, kminek, sól i podsmażamy na oleju, żeby zmiękła.
Obraną cebulę w miarę drobno siekamy. Jabłko obieramy, kroimy na ćwiartki i wyjmujemy gniazda nasienne. Mięso i paprykę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulę, mięso i jabłka. Podlewamy bulionem, dodajemy śmietanę, musztardę, doprawiamy pieprzem, solą i dusimy kilka minut.
Naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Na spodzie, przy ściankach, wyciskamy dookoła z rękawa cukierniczego porcje purée. Na środek wykładamy kapustę, a na nią mięso z jabłkami, cebulą i papryką. Pieczemy ok. 15 minut w 200ºC.
Zobacz także: