Zapiekanka z resztek
Do resztówki możesz dodać dowolne rodzaje wędlin albo kawałki mięsa z obiadu.
Przygotowanie
Chleb i wędlinę pokrój w małą kostkę. Obierz cebulę, potnij w talarki. Oczyszczone pieczarki pokrój w plasterki. Na oleju podsmaż wędlinę z cebulą i pieczarkami. Przełóż do dużej miski. Dodaj pokrojony chleb oraz połowę startego sera. Zalej roztrzepanymi jajkami. Dopraw (warto dodać łyżkę przyprawy do pizzy lub ulubione zioła). Dokładnie wymieszaj.
Przygotowane składniki przełóż do natłuszczonej formy żaroodpornej. Posyp resztą sera i mieloną papryką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180-200°C i zapiekaj około 30 minut. Gotową zapiekankę podawaj bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika. Możesz obficie posypać natką. Dobrym dodatkiem będzie ketchup lub sos chili słodko-kwaśny.
Zobacz także: