Zapiekanka z tuńczykiem

Składniki
- jajko
- sól, pieprz
- pół szklanki śmietanki 30%
- koperek
- 3 duże jajka
- 0,5 kg ziemniaków
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- czerwona papryka
- cytryna
- 2 puszki tuńczyka w dużych kawałkach
7 i wiecej osób
Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić i zmielić lub przetrzeć przez sito. Dodaç mąkę, jajko, sól i dokładnie wyrobić. Tortownicę wysmarować masłem oprószyć mąką.
Masę ziemniaczaną wyłożyć do tortownicy, wygładzić wierzch. Tuńczyka odsączyć z zalewy i wymieszać z pokrojoną papryką, wyłożyć na ziemniaki. Śmietankę zmiksować z jajkami, doprawić solą i pieprzem i zalać tuńczyka. Zapiekankę wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika, piec ok. 35 min.
Podawać z plasterkami cytryny i koperkiem.