Zapiekanka z warzyw pełna witamin
Warto odwiedzać targ z warzywami lub gospodarstwa agroturystyczne. Z zakupionych warzyw można zrobić pyszną zapiekankę bogatą w witaminy.
Przygotowanie na następnej stronie.
Cebule i czosnek podsmaż na rozgrzanej oliwie, aż cebula zrobi się miękka i szklista. Pod koniec smażenia dodaj tymianek oraz sól.
Cukinię, pomidory oraz bakłażany pokrój w grubsze plastry. Wymieszaj z oliwą i solą.
Na dno naczynia do zapiekania wyłóż usmażoną wcześniej cebulę. Polej sosem pomidorowym i ułóż rzędami plastry warzyw, naprzemiennie: cukinia, pomidor, bakłażan. Wierzch posyp bułką wymieszaną z parmezanem i tymiankiem.
Całość zapiekaj przez godzinę w temperaturze 180ºC, aż warzywa zmiękną, a wierzch się zrumieni. Po wyjęciu z piekarnika odstaw na 10 minut. Posyp listkami mięty. Podawaj jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięs.
Zobacz także: