Zapiekanka z warzywami

Sprawdza się zawsze. Jeżeli odebrałaś telefon i wiesz, że za godzinę będziesz miała gości, wypróbuj ten przepis.

Wartość odżywcza porcji 240 kcal , Białko 16 g/Tłuszcz 14 g/Węglowodany 12 g
Wartość odżywcza porcji 240 kcal , Białko 16 g/Tłuszcz 14 g/Węglowodany 12 g 123RF/PICSEL

Składniki

  • 800 g brokułów
  • średniej wielkości cebula
  • 4 średniej wielkości pomidory
  • łyżka przecieru pomidorowego
  • łyżka mąki
  • 100 ml soku z marchwi
  • 2 łyżeczki papryki wędzonej
  • 100 g sera żółtego
  • sól, pieprz
  • olej
4

Umyte brokuły dzielimy na różyczki i gotujemy we wrzącej osolonej wodzie 6-8 minut, odcedzamy. Obraną cebulę kroimy w niezbyt grube plastry. Umyte pomidory przekrawamy na pół i kroimy w półplastry. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach.

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i podsmażamy plastry cebuli. Następnie dodajemy pomidory i smażymy około 5 minut. Przecier pomidorowy mieszamy z mąką i dodajemy do warzyw. Całość zalewamy sokiem z marchwi, doprawiamy pieprzem, solą, wędzoną papryką i gotujemy na wolnym ogniu 5 minut.

Naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Przekładamy brokuły, zalewamy sosem pomidorowo-marchwiowym i wierzch posypujemy tartym serem żółtym. Pieczemy 15-20 minut w 200ºC. Podajemy na ciepło, np. z bagietką czosnkową.

Zobacz także:

Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas