Reklama

Zapiekanka z warzywami

Sprawdza się zawsze. Jeżeli odebrałaś telefon i wiesz, że za godzinę będziesz miała gości, wypróbuj ten przepis.

Składniki dla: 4

Składniki

  • 800 g brokułów
  • średniej wielkości cebula
  • 4 średniej wielkości pomidory
  • łyżka przecieru pomidorowego
  • łyżka mąki
  • 100 ml soku z marchwi
  • 2 łyżeczki papryki wędzonej
  • 100 g sera żółtego
  • sól, pieprz
  • olej

Umyte brokuły dzielimy na różyczki i gotujemy we wrzącej osolonej wodzie 6-8 minut, odcedzamy. Obraną cebulę kroimy w niezbyt grube plastry. Umyte pomidory przekrawamy na pół i kroimy w półplastry. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach. 

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i podsmażamy plastry cebuli. Następnie dodajemy pomidory i smażymy około 5 minut. Przecier pomidorowy mieszamy z mąką i dodajemy do warzyw. Całość zalewamy sokiem z marchwi, doprawiamy pieprzem, solą, wędzoną papryką i gotujemy na wolnym ogniu 5 minut. 

Reklama

Naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Przekładamy brokuły, zalewamy sosem pomidorowo-marchwiowym i wierzch posypujemy tartym serem żółtym. Pieczemy 15-20 minut w 200ºC. Podajemy na ciepło, np. z bagietką czosnkową.

Zobacz także:

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy