Zapiekanka z warzywami
Sprawdza się zawsze. Jeżeli odebrałaś telefon i wiesz, że za godzinę będziesz miała gości, wypróbuj ten przepis.
Umyte brokuły dzielimy na różyczki i gotujemy we wrzącej osolonej wodzie 6-8 minut, odcedzamy. Obraną cebulę kroimy w niezbyt grube plastry. Umyte pomidory przekrawamy na pół i kroimy w półplastry. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i podsmażamy plastry cebuli. Następnie dodajemy pomidory i smażymy około 5 minut. Przecier pomidorowy mieszamy z mąką i dodajemy do warzyw. Całość zalewamy sokiem z marchwi, doprawiamy pieprzem, solą, wędzoną papryką i gotujemy na wolnym ogniu 5 minut.
Naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Przekładamy brokuły, zalewamy sosem pomidorowo-marchwiowym i wierzch posypujemy tartym serem żółtym. Pieczemy 15-20 minut w 200ºC. Podajemy na ciepło, np. z bagietką czosnkową.
Zobacz także: