Zapiekanka ze schabem i kurkami
Składniki
na 4 porcje
- 300 g kurek
- por
- czerwona papryka
- 600 g schabu
- łyżka mąki
- 30–40 g masła klarowanego
- 300 ml bulionu warzywnego
- 200 ml śmietany
- 75–100 g sera gouda
- 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- sól, pieprz do smaku
- przyprawa do schabu
1. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy na 4 kotlety, lekko rozbijamy, posypujemy przyprawą do schabu. Krótko smażymy na maśle klarowanym z obu stron, przekładamy do żaroodpornego naczynia.
2. Umyty por kroimy w plastry, paprykę w ćwiartki, a potem w paski. Umyte i osuszone kurki smażymy na rozgrzanym maśle kilka minut, dodajemy por, paprykę, mieszamy. Posypujemy mąką, mieszamy, wlewamy bulion i śmietanę, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu 10-15 minut. Doprawiamy pieprzem, solą i gałką muszkatołową.
3. Sos z kurek wykładamy na kotlety ze schabu, przykrywamy i pieczemy 90-100 minut w 180ºC. Pół godziny przed końcem zdejmujemy pokrywkę, posypujemy danie tartym żółtym serem i zapiekamy jeszcze ok. 20 minut.
4. Zapiekankę podajmy z purée ziemniaczanym i surówkami.