Reklama

Zawijańce z sosem oliwkowym

Elegancki obiad dla całej rodziny.

Składniki

  • 600 g piersi z indyka
  • sól i pieprz
  • 8 plastrów szynki parmeńskiej
  • pęczek szałwii
  • oliwa

Składniki na sos (opcjonalnie)

  • 3 szalotki
  • 50 g masła
  • 150 ml białego wina
  • 100 ml śmietany 33 proc.
  • 100 g czarnych oliwek
  • 50 g kaparów

Przygotowanie

Piersi z indyka pokrój na 8 plastrów. Rozbij, dopraw solą i pieprzem. Na każdym plastrze połóż plaster szynki tak, aby połowa wystawała. Połóż kilka listków szałwii. Zwiń i zepnij.l Na rozgrzanej oliwie obsmaż roladki. Przełóż do brytfanny i piecz w temperaturze 190°C przez około 15 minut.

Przygotuj sos: obierz i posiekaj szalotki. Zeszklij je na maśle. Zalej winem i gotuj, aż płyn zmniejszy objętość o połowę. Dopraw, zalej śmietaną, dodaj oliwki i kapary. Gotuj na wolnym ogniu 5 minut. Do sosu z oliwek dodaj resztę liści szałwii. Zalej roladki i od razu podawaj.

32/2016 Na Żywo

Reklama
Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy