Zdrowy brokuł
Ten zielony kuzyn kalafiora i kapusty ma mnóstwo witamin i mało kalorii. Potrawy z tym warzywem zadowolą niejednego smakosza.
Składniki na 4 porcje: 1 brokuł (ok. 50 dag), 4 ziemniaki, 1 średnia cebula, 1-2 ząbki czosnku, 1-2 łyżki masła, 1-1 i 1/2 l bulionu warzywnego lub drobiowego, szczypta gałki muszkatołowej, 100 ml śmietanki kremówki 30 proc., 5 dag miękkiego sera pleśniowego, np. Lazur, sól, świeżo mielony pieprz.
Brokuł podziel na różyczki, starannie umyj pod bieżącą wodą. Ziemniaki obierz, umyj, po-krój w kostkę. Cebulę obierz z łupin, drobno posiekaj.
W garnku rozgrzej masło, wrzuć cebulę, mieszając zeszklij.Dodaj ziemniaki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszając smaż 2-3 min. Całość zalej bulionem, gotuj ok. 10 min. Następnie dodaj różyczki brokułu, gotuj pod przykryciem kolejne 10 min. Kilka różyczek brokułu wyjmij i odłóż (będą potrzebne do dekoracji). Pozostałe warzywa odcedź i - gdy lekko przestygną - zmiksuj blenderem na gładki mus. Stopniowo dolewaj do nich bulion, w którym się gotowały, aby nadać zupie pożądaną konsystencję. Na koniec do zupy dodaj śmietankę i ponownie podgrzej nie doprowadzając do wrzenia. Dopraw do smaku solą oraz gałką muszkatołową. Zupę przelej do miseczek. Do każdej porcji dodaj różyczki brokułu i starty na tarce ser. Oprósz świeżo zmielonym pieprzem.
Zupę można podać z grzankami czosnkowymi lub serowymi paluszkami.
Składniki na 6-8 sztuk: 1 szklanka kaszy jaglanej, 10 dag brokułów, 20 dag piersi z kurczaka, 1 duże jajko, 1 mała cebula, 1/4 łyżeczki ostrej papryki lub pieprzu kajeńskiego, 1 łyżka masła, 1 szklanka bułki tartej, olej do smażenia, sól , pieprz
Kaszę kilkakrotnie opłucz, za każdym razem zmieniając wodę na czystą. Następnie przesyp ją do sita, sparz wrzącą wodą. W garnku zagotuj 1 i 1/2 szklanki wody. Gdy zacznie wrzeć, lekko ją posól i wsyp kaszę. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu 10-15 min. Następnie garnek zdejmij z ognia, odstaw na ok. 20 min, by wchłonęła się cała woda i kasza stała się sypka.
Cebulę obierz z łupin, drobno po-siekaj. Brokuły umyj, podziel na małe różyczki. Włóż je do sitka i zanurz na 1-2 min we wrzącej wodzie. Następnie schłodź je szybko w misce z lodowatą wodą. Mięso umyj, osusz, pokrój w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzej masło, wrzuć cebulę. Mieszając zeszklij. Do miski włóż przestudzoną kaszę, dodaj brokuły, pokrojone w kostkę mięso, przestudzoną cebulę, jajko oraz pieprz kajeński. Całość bardzo dokładnie wymieszaj. Na koniec dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Wilgotnymi dłońmi z masy uformuj małe kotleciki i obtocz je w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej. Gdy będzie bardzo gorący, włóż kotleciki. Smaż na średnim ogniu, z obu stron na złoty kolor. Podawaj z ulubioną surówką.
Składniki na 6-8 porcji: 1 duży brokuł (ok. 50 dag), po 1 strąku papryki czerwonej i pomarańczowej, 10 dag szynki lub boczku, 1 średnia cebula, 8 jajek, 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30 proc., 4 łyżki startego sera żółtego, 2 łyżki masła, sól, pieprz
Brokuł umyj pod bieżącą wodą, podziel na różyczki. W garnku zagotuj wodę, a gdy zacznie wrzeć - posól ją, wrzuć brokuły i gotuj ok. 2 minuty. Wyjmij je łyżką cedzakową i włóż na chwilę do miski z bardzo zimną wodą a następnie odsącz (dzięki temu zachowają zielony kolor). Z papryk usuń gniazda nasienne, opłucz pod bieżącą wodą, osusz i pokrój w kostkę. Cebulę drobno posiekaj. Szynkę lub boczek pokrój w kostkę.
Na patelni rozgrzej 1 łyżkę masła i zeszklij na nim cebulę. Dodaj szynkę oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Mieszając smaż 3-5 min (jeśli zamiast szynki użyjesz boczku przesmaż go na osobnej patelni, najlepiej teflonowej bez użycia tłuszczu).
Do miski wbij jajka, rozmąć widelcem lub trzepaczką. Dodaj śmietankę oraz ser żółty, dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Formę do tarty posmaruj pozostałym masłem. Rozłóż brokuły oraz warzywa z patelni i zalej masą śmietanowo-jajeczną. Piecz 25-30 minut w temperaturze 180°