Zdrowy duet: Kurczak z cytryną

Pieczony kurczak to zdrowe danie, łatwo strawne i dostarczające dużo białka. Cytryny dadzą nam witaminę C, ułatwiając przyswajanie żelaza z mięsa.

Witamina C ułatwi przyswajanie żelaza z mięsa.
Witamina C ułatwi przyswajanie żelaza z mięsa.Picsel123RF/PICSEL

Składniki

  • kurczak o wadze ok. 1,5 kg
  • 2 średnie cytryny
  • 2 małe cebule
  • 5-6 ząbków czosnku
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do kurczaka
  • ew. świeże zioła
  • masło
2 min
6

Przygotowanie 

Kurczaka umyj, osusz papierowym ręcznikiem. Jeśli wyjęłaś go z lodówki, odczekaj aż będzie w temperaturze pokojowej. Następnie natrzyj go z wierzchu i w środku oliwą i przyprawą do kurczaka albo solą i pieprzem. 

Do środka kurczaka włóż zioła, pokrojone w ćwiartki cytryny, cebule i obrany czosnek. 

Ponacinaj skórę na piersiach i grzbiecie kurczaka, wsuń tam kawałki zmrożonego masła. Pozostaw kurczaka na ok. dwie godziny w chłodzie. 

Kurczaka piecz około 1,5 godziny w temperaturze 180°C. Nie przykrywaj mięsa. Podawaj z sałatą i cytrynami.

Zobacz także:

Delikatny sernik z rodzynkami siostry Anastazji i SalomeiStyl.pl/materiały prasowe
Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas