Zdrowy duet: Kurczak z cytryną
Pieczony kurczak to zdrowe danie, łatwo strawne i dostarczające dużo białka. Cytryny dadzą nam witaminę C, ułatwiając przyswajanie żelaza z mięsa.
Przygotowanie
Kurczaka umyj, osusz papierowym ręcznikiem. Jeśli wyjęłaś go z lodówki, odczekaj aż będzie w temperaturze pokojowej. Następnie natrzyj go z wierzchu i w środku oliwą i przyprawą do kurczaka albo solą i pieprzem.
Do środka kurczaka włóż zioła, pokrojone w ćwiartki cytryny, cebule i obrany czosnek.
Ponacinaj skórę na piersiach i grzbiecie kurczaka, wsuń tam kawałki zmrożonego masła. Pozostaw kurczaka na ok. dwie godziny w chłodzie.
Kurczaka piecz około 1,5 godziny w temperaturze 180°C. Nie przykrywaj mięsa. Podawaj z sałatą i cytrynami.
Zobacz także: