Zdrowy serek do smarowania
Z jogurtu greckiego łatwo zrobisz naturalny serek - bez żadnych konserwantów lub chemicznych dodatków i zagęstniaczy.
Dużą gazę lub pieluszkę tetrową złóż na pół i wyłóż nią sitko lub durszlak. Na gazę wyłóż jogurt grecki (jeden lub dwa kubeczki). Posól go (płaska łyżeczka soli na 400 g serka) i wymieszaj.
Sitko wstaw do garnka, ale tak, by było co najmniej 5 cm od jego dna (chodzi o to, by serek nie był zanurzony w serwatce, która będzie się oddzielać od jogurtu).
Wstaw do lodówki. Po 24 godzinach serek o luźnej kremowej konsystencji będzie gotowy. Możesz odcedzać go dłużej (2-3 dni), wówczas będzie miał bardziej zwartą konsystencję.
Do jogurtu możesz dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, suszone zioła lub przyprawy, np. bazylię lub czarnuszkę. Jeśli chcesz użyć świeżych ziół, wymieszaj je
z gotowym serkiem.
Taki serek możesz wykorzystać nie tylko do smarowania pieczywa, ale także jako bazę dla różnych sosów i dipów, np. sosu tzatziki czy do wytrawnych tart.
Ważne! Nie wylewaj serwatki, bo jest ona bardzo zdrowa. Ma więcej wapnia od serka. Jest też bogata w witaminy: B2, B12, B1 i B6, zawiera fosfor, jod i sód. Najlepiej po prostu ją wypić (najsmaczniejsza jest schłodzona).
Zobacz również: