Żeberka bejcowane
Żeberka umyj pod bieżącą wodą, osusz i podziel na porcje tak, aby każdy kawałek mięsa miał jedną-dwie kostki.
Do miseczki przełóż powidła, dodaj cukier, cynamon, szczyptę chili, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, koncentrat pomidorowy oraz 2 łyżki oleju. Wszystkie składniki wymieszaj tak, aby powstał spójny i gładki sos. Następnie przełóż żeberka do miski z sosem. Posmaruj je bejcą dość grubo, aby całe pokryte były z każdej strony gęstym sosem. Następnie odstaw naczynie z żeberkami w chłodne miejsce na 5 godzin.
Żeberka przesmaż na rozgrzanym tłuszczu, a następnie przełóż do żaroodpornego naczynia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200° C. Piecz 2 godziny. Po 45 min zmniejsz temperaturę do 180° C. Wtedy też dodaj śliwki. Od czasu do czasu przewracaj je na drugą stronę i smaruj bejcą. 5 minut przed końcem pieczenia odkryj naczynie, by mięso się przypiekło.
Żeberka podawaj z pieczonymi ziemniakami oraz zieloną sałatą polaną sosem winegret.