Żeberka duszone
Dla wzbogacenia smaku dodaj do sosu kilka kropelek sosu Worcester lub sojowego. Możesz też dołożyć 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz kilka ziaren gorczycy utartych w moździerzu. Żeberka warto też udusić z większą ilością cebuli, ale bez dodatku koncentratu pomidorowego. Na koniec zapraw sos 2 łyżkami śmietany 18-procentowej rozmieszanej z odrobiną mąki.
Składniki
- 1,2 kg żeberek wieprzowych
- łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 cebule
- słodka i ostra mielona papryka
- pieprz
- olej do smażenia
- majeranek
- listek laurowy
- ziele angielskie
- pieprz ziołowy
- sól
- mielone: kminek i imbir
- gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
1. Mięso opłucz, osusz, pokrój na porcje i obsmaż (do zbrązowienia) na silnie rozgrzanym oleju. Dodaj posiekaną cebulę i smaż jeszcze chwilę.
2. Następnie mięso przypraw solą, pieprzem czarnym i ziołowym, majerankiem, kminkiem, imbirem i dwoma rodzajami papryki. Podlej ok. 300 ml wrzącej wody. Zmniejsz płomień, dodaj koncentrat, laur i ziele angielskie. Przykryj i duś ok. 90 min. Podawaj z kolendrą i papryczką jalapeno do dekoracji.
Zobacz także: