Reklama

Żeberka duszone

Dla wzbogacenia smaku dodaj do sosu kilka kropelek sosu Worcester lub sojowego. Możesz też dołożyć 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz kilka ziaren gorczycy utartych w moździerzu. Żeberka warto też udusić z większą ilością cebuli, ale bez dodatku koncentratu pomidorowego. Na koniec zapraw sos 2 łyżkami śmietany 18-procentowej rozmieszanej z odrobiną mąki.

Składniki

  • 1,2 kg żeberek wieprzowych
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 cebule
  • słodka i ostra mielona papryka
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • majeranek
  • listek laurowy
  • ziele angielskie
  • pieprz ziołowy
  • sól
  • mielone: kminek i imbir
  • gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

1. Mięso opłucz, osusz, pokrój na porcje i obsmaż (do zbrązowienia) na silnie rozgrzanym oleju. Dodaj posiekaną cebulę i smaż jeszcze chwilę. 

2. Następnie mięso przypraw solą, pieprzem czarnym i ziołowym, majerankiem, kminkiem, imbirem i dwoma rodzajami papryki. Podlej ok. 300 ml wrzącej wody. Zmniejsz płomień, dodaj koncentrat, laur i ziele angielskie. Przykryj i duś ok. 90 min. Podawaj z kolendrą i papryczką jalapeno do dekoracji.

Zobacz także:

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy