Żeberka na ostro
Z rusztu nie tylko kiełbaska smakuje wspaniale. Szaszłyki, ryby, steki, żeberka- istna rozkosz dla podniebienia!
Sposób przygotowania:
1. Papryczkę chili umyć, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w cienkie plasterki. Rozmaryn opłukać, oderwać igiełki od łodyżek.
2. W misce wymieszać ocet balsamiczny, oliwę, sos worcester, posiekane chili, rozmaryn, miód, keczup, ew. doprawić solą i pieprzem.
3. Mięso pokroić na duże kawałki (po 4-5 kostek), ułożyć w głębokim naczyniu, zalać marynatą. Naczynie przykryć folią spożywczą, włożyć do lodówki, chłodzić przynajmniej 4 godziny (a najlepiej całą noc), co jakiś czas przewracając. Żeberka wyjąć z lodówki na godzinę przed grillowaniem.
4. Mięso otrząsnąć z marynaty, umieścić na grillu, mocno zrumienić. Zdjąć z rusztu, przełożyć na aluminiowe tacki, piec jeszcze ok. 25 minut, przewracając i polewając marynatą. Miękkie wyłożyć na półmisek, pokroić na mniejsze kawałki, udekorować rozmarynem.
Zobacz także: