Składniki:
8 żeberek
olej
Marynata:
2/3 szklanki jasnego sosu sojowego
1/4 szklanki sherry
1/4 szklanki białego octu winnego
1/3 szklanki cukru
2/3 szklanki piwa
łyżka mielonego imbiru
Połącz w garnku wszystkie składniki marynaty. Gotuj na małym ogniu, mieszając, około 10 minut, aż płyn odparuje do objętości 1,5 szklanki.
Żeberka umyj, osusz i ułóż w misce. Zalej marynatą, obracając je kilka razy, tak by były równomiernie nią pokryte. Przykryj i wstaw do lodówki na 12 godzin.
Po upływie tego czasu wyjmij żeberka z marynaty, lekko osącz z jej nadmiaru.
Ułóż na wysmarowanym olejem grillu i piecz 5 minut z każdej strony.
Pozostałą marynatę przelej do niewielkiego garnka. Gotuj 5 minut na małym ogniu, aż zgęstnieje. Przygotowanym w ten sposób sosem polej żeberka.
Czas przygotowania: 20 minut + 12 godzin marynowania
Przepis dla 4 osób
Przepis pochodzi z książki "Potrawy z grilla"