Żeberka w sosie teriyaki
Polubisz ten smak.

Składniki
- 1 kg chudych żeberek wieprzowych
- sól
- pieprz
- Na sos:
- 1/2 łyżeczki curry
- cebula
- 3 ziarna ziela angielskiego
- liść laurowy
- 1 l bulionu
- łyżeczka mąki
- szczypta papryki słodkiej
- sól
- pieprz
- olej
Żeberka opłucz i dokładnie osusz. Natrzyj solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Następnie ułóż na mocno rozgrzanym ruszcie i piecz, aż będą ładnie przyrumienione z zewnątrz, a w środku miękkie i soczyste. Mięso odłóż.
Na patelnię wlej olej, wsyp słodką paprykę. Dodaj drobno posiekaną cebulę i podsmaż ją. Wlej gorący bulion, wrzuć liść laurowy oraz ziele angielskie. Całość przykryj i gotuj na niewielkim ogniu. Sos dopraw do smaku curry, solą i pieprzem. Zagęść mąką i gotuj około 10 minut. Polej żeberka.