Żeberka z rozmarynem
Świeża bazylia, tymianek, mięta pomogą ci wyczarować dania, którymi zachwycisz najbliższych.
Składniki
- kilogram wieprzowych żeberek
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki musztardy
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1/4 szklanki oleju
- sól i pieprz
- łyżeczka kolendry
- łyżeczka majeranku
Sposób przygotowania:
Żeberka umyj i osusz. Przyprawy wymieszaj w miseczce, dodaj musztardę, olej, posiekany rozmaryn i czosnek oraz roztarte w moździerzu ziele angielskie.
Mięso posmaruj marynatą, zawiń w folię aluminiową i odstaw w chłodne miejsce na 30 minut.
Zamarynowane żeberka przełóż do naczynia żaroodpornego i przykryj.
Nagrzej piekarnik do 200°C. Wstaw mięso i piecz 45 minut.
Po tym czasie odkryj naczynie i piecz jeszcze przez kilka minut, aż ładnie się zrumieni.
Zobacz także: