Zielona bomba witaminowa
Do śniadania.
Składniki
- garść szpinaku
- 3 łodygi selera naciowego
- pęczek natki pietruszki
- 1 dojrzałe awokado
- szklanka suszonej pokrzywy
- kilka liści sałaty lodowej
- 1 duży banan
- 2 kiwi
- sok z połowy cytryny
- 2 duże jabłka lub gruszki
- garść jarmużu
- do wyboru: kefir/jogurt naturalny albo mleko migdałowe lub kokosowe
1. Bardzo dokładnie umyj, a następnie starannie osącz szpinak, seler naciowy, natkę pietruszki, sałatę, jabłka (lub gruszki) oraz jarmuż. Jabłek nie obieraj, tylko wydrąż gniazda nasienne.
2. Awokado umyj i cienko obierz ze skóry, usuń pestkę. Pokrój na kawałki i natychmiast skrop sokiem z cytryny.
3. Jabłka pokrój na kawałki.
4. Obierz i przekrój na pół kiwi.
5. Wszystkie warzywa i owoce przełóż do naczynia, dodaj obranego banana.
6. Wlej mleko, kefir lub jogurt naturalny (możesz je zastąpić wodą, jeśli próbujesz schudnąć) i dokładnie zmiksuj. Wypij koktajl od razu po przygotowaniu!