Reklama

Zielona kuchnia

Lekkie przepisy na lato wg Sylwii Wiesenberg.

Zielony ogród

Składniki na 1 litr: 4 selery naciowe

2 kg świeżych ogórków

1 pęczek natki pietruszki

Sok z 3 cytryn

Sposób przygotowania:

W sokowirówce wycisnąć sok z wcześniej obranych i umytych warzyw: selera oraz ogórków. W blenderze zmiksować natkę pietruszki z sokiem z cytryny. Wszystkie składniki połączyć i przelać do szklanek.


Avocado pudding

 Składniki na 1 litr:

3 avocado

300 ml mleka sojowego lub mleka z nerkowców

3 obrane i zamrożone banany

Kilka listków świeżej mięty

Nasiona konopi lub nasiona Chia

Reklama

 Sposób przygotowania:

Avocado, mleko, banany i miętę zmiksować w blenderze. Rozlać do miseczek i posypać nasionami.

Pieczone buraki i rabarbar z mozzarellą i octem balsamicznym




Składniki dla 4 osób:

1 kg obranych buraków,

4 łodygi rabarbaru,

400 g rolady z koziego sera

1 opakowanie Roszponki Fit&Easy

Kilka listków świeżej bazylii

Oliwa z oliwek

Sól morska i wędzona

Sok z 1 pomarańczy

Ocet balsamiczny

Sposób przygotowania:

Umyte, obrane i pokrojone w cząstki buraki przełożyć na blachę, skropić oliwą z oliwek, oprószyć solą morską i piec 35 - 45 minut  w piekarniku nagrzanym do 220°C. Buraki można również piec w całości, a dopiero potem obrać i pokroić w cząstki. Umyty rabarbar pokroić w plastry grubości 0,5 cm, przełożyć na blachę, skropić oliwą z oliwek, sokiem z pomarańczy oraz octem balsamicznym i piec 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 220°C.

Na talerzu ułożyć cząstki pieczonych buraków z rabarbarem. Całość posypać Roszponką Fit&Easy, pokruszonym kozim serem oraz świeżo siekaną bazylią. Na koniec skropić oliwą z oliwek oraz octem balsamicznym.

 

 

materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy