Zielona kuchnia
Lekkie przepisy na lato wg Sylwii Wiesenberg.
Składniki na 1 litr: 4 selery naciowe
2 kg świeżych ogórków
1 pęczek natki pietruszki
Sok z 3 cytryn
Sposób przygotowania:
W sokowirówce wycisnąć sok z wcześniej obranych i umytych warzyw: selera oraz ogórków. W blenderze zmiksować natkę pietruszki z sokiem z cytryny. Wszystkie składniki połączyć i przelać do szklanek.
Składniki na 1 litr:
3 avocado
300 ml mleka sojowego lub mleka z nerkowców
3 obrane i zamrożone banany
Kilka listków świeżej mięty
Nasiona konopi lub nasiona Chia
Sposób przygotowania:
Avocado, mleko, banany i miętę zmiksować w blenderze. Rozlać do miseczek i posypać nasionami.
Składniki dla 4 osób:
1 kg obranych buraków,
4 łodygi rabarbaru,
400 g rolady z koziego sera
1 opakowanie Roszponki Fit&Easy
Kilka listków świeżej bazylii
Oliwa z oliwek
Sól morska i wędzona
Sok z 1 pomarańczy
Ocet balsamiczny
Sposób przygotowania:
Umyte, obrane i pokrojone w cząstki buraki przełożyć na blachę, skropić oliwą z oliwek, oprószyć solą morską i piec 35 - 45 minut w piekarniku nagrzanym do 220°C. Buraki można również piec w całości, a dopiero potem obrać i pokroić w cząstki. Umyty rabarbar pokroić w plastry grubości 0,5 cm, przełożyć na blachę, skropić oliwą z oliwek, sokiem z pomarańczy oraz octem balsamicznym i piec 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 220°C.
Na talerzu ułożyć cząstki pieczonych buraków z rabarbarem. Całość posypać Roszponką Fit&Easy, pokruszonym kozim serem oraz świeżo siekaną bazylią. Na koniec skropić oliwą z oliwek oraz octem balsamicznym.