Zielona sałatka ziemniaczana
Zimą rzodkiewki zastąp sałatą rzymską.
Ziemniaki dobrze wystudź. Obierz, pokrój w plastry. Ogórki umyj i również pokrój w plasterki (młode ogórki mają cienką skórkę i niekoniecznie trzeba je obierać, jeśli jednak nie lubisz ogórków ze skórką, to obierz je cienko).
Rzodkiewki umyj, oczyść i także pokrój w plasterki.
Sałatę rozdziel na pojedyncze listki, umyj i dokładnie osusz. Porwij na małe kawałki.
Wszystko razem wymieszaj. Dorzuć posiekany drobno koper i szczypior. Dodaj wybrany sos i dokładnie wszystko wymieszaj, żeby składniki się połączyły. Odstaw na 2–3 godziny, aby sałatka dobrze się „przegryzła”.
Sos: Wszystkie składniki dokładnie razem wymieszaj, można np. wrzucić je do małego słoiczka i mocno potrząsać nim kilka minut. Dopraw do smaku szczyptą soli.
*jeśli robisz sałatkę zimą, zrezygnuj z rzodkiewek, a zieloną sałatę zastąp kilkoma listkami chrupiącej sałaty rzymskiej
Przepis pochodzi z książki "Ziemniak" Joanny
Jakubiuk. Wydawnictwo: Edipresse Książki.