Zielona tarta
Mięso i wędliny nie są niezbędne do przygotowania smacznego i sycącego posiłku na obiad albo kolację. Z warzyw możesz wyczarować prawdziwe frykasy. Wypróbuj przepis na tartę ze szpinakiem i suszonymi pomidorami.

Składniki
na ciasto
- szklanka mąki
- jajko
- jogurt typu greckiego (15 dag)
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
na farsz
- opakowanie mrożonego szpinaku
- pół słoika suszonych pomidorów
- 2 jajka
- 15 dag fety
- 2 ząbki czosnku
- łyżka oleju
- pieprz, gałka muszkatołowa i zioła (oregano, bazylia)
Sposób przygotowania:
1. Z mąki, jajka, jogurtu oraz proszku do pieczenia i soli zagnieć ciasto. l Wyłóż nim formę na tartę. Piecz w 180°C przez 15 minut.
2. Nalej na patelnię olej, wyłóż szpinak i podgrzewaj aż się rozmrozi i odparuje z niego woda.
3. Pokrój pomidory, posiekaj czosnek i fetę. Wszystko połącz ze szpinakiem. l Wyłóż farsz na ciasto. Jajka ubij trzepaczką, dodaj pieprz, gałkę muszkatołową, ulubione zioła i wylej na farsz.
4. Piecz w 180ºC aż jajka się zetną (ok. 20 minut).
***
#POMAGAMINTERIA
Inżynierowie wywodzący się z Politechniki Śląskiej prowadzą zrzutkę na bramy odkażające dla szpitali. Chcą postawić ich co najmniej dziesięć, uruchomili już działający prototyp. Możesz im pomóc i wesprzeć szpitale w walce z epidemią koronawirusa.
W ramach akcji naszego portalu #POMAGAMINTERIA łączymy tych, którzy potrzebują pomocy z tymi, którzy mogą jej udzielić. Znasz inicjatywę, która potrzebuje wsparcia? Masz możliwość pomagać, a nie wiesz komu? Wejdź na pomagam.interia.pl i wprawiaj z nami dobro w ruch!
Zobacz także: