Reklama

Zielona tarta

Mięso i wędliny nie są niezbędne do przygotowania smacznego i sycącego posiłku na obiad albo kolację. Z warzyw możesz wyczarować prawdziwe frykasy. Wypróbuj przepis na tartę ze szpinakiem i suszonymi pomidorami.

Składniki na ciasto

  • szklanka mąki
  • jajko
  • jogurt typu greckiego (15 dag)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Składniki na farsz

  • opakowanie mrożonego szpinaku
  • pół słoika suszonych pomidorów
  • 2 jajka
  • 15 dag fety
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka oleju
  • pieprz, gałka muszkatołowa i zioła (oregano, bazylia)

Sposób przygotowania:

1. Z mąki, jajka, jogurtu oraz proszku do pieczenia i soli zagnieć ciasto. l Wyłóż nim formę na tartę. Piecz w 180°C przez 15 minut. 

2. Nalej na patelnię olej, wyłóż szpinak i podgrzewaj aż się rozmrozi i odparuje z niego woda. 

3. Pokrój pomidory, posiekaj czosnek i fetę. Wszystko połącz ze szpinakiem. l Wyłóż farsz na ciasto. Jajka ubij trzepaczką, dodaj pieprz, gałkę muszkatołową, ulubione zioła i wylej na farsz. 

4. Piecz w 180ºC aż jajka się zetną (ok. 20 minut).

Reklama

***

#POMAGAMINTERIA

Inżynierowie wywodzący się z Politechniki Śląskiej prowadzą zrzutkę na bramy odkażające dla szpitali. Chcą postawić ich co najmniej dziesięć, uruchomili już działający prototyp. Możesz im pomóc i wesprzeć szpitale w walce z epidemią koronawirusa.

Sprawdź szczegóły >>

W ramach akcji naszego portalu #POMAGAMINTERIA łączymy tych, którzy potrzebują pomocy z tymi, którzy mogą jej udzielić. Znasz inicjatywę, która potrzebuje wsparcia? Masz możliwość pomagać, a nie wiesz komu? Wejdź na pomagam.interia.pl i wprawiaj z nami dobro w ruch!

Zobacz także:

Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy