Zielone curry z soczewicy
Soczewica wcale nie musi być tylko niewielkim dodatkiem do obiadu, może stanowić jego podstawę. W daniu carry w stylu orientalnym znakomicie prezentuje się w roli głównej. Ostry smak zielonej pasty curry można delikatnie złagodzić dodając nieco mleka kokosoweg, bulionu warzywnego lub ewentualnie wody do rozgrzanej patelni.

Składniki
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 300 g marchewki
- 1 pęczek dymek
- 400 g brokułów
- 350 g ziemniaków
- 200 g ryżu basmati
- sól
- pieprz
- cukier
- 3-4 łyżki oleju
- 250 g czerwonej soczewicy
- 300 ml bulionu warzywnego
- 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego niesłodzonego
- 150 g śmietany kremówki
- 1,5-2 łyżeczki zielonej pasty curry
- 100 g orzeszków ziemnych bez soli
- bazylia do dekoracji
Sposób przygotowania:Cebulę obierz, posiekaj. Czosnek obierz, posiekaj. Marchewki obierz, pokrój w plasterki. Dymki pokrój na kawałeczki. Brokuły podziel na różyczki. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę. Ryż ugotuj w posolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu.
W garnku rozgrzej olej. Zeszklij na nim cebulę oraz czosnek. Dodaj ziemniaki, marchewkę i dymki (2 łyżki pokrojonych dymek zostaw do dekoracji). Wrzuć soczewicę. Zalej bulionem. Dolej mleko kokosowe i śmietanę. Dołóż pastę curry. Dobrze wymieszaj. Doprowadź do wrzenia, a wtedy zmniejsz płomień, gotuj 12-15 minut.
Około 5 minut przed końcem gotowania dołóż brokuły. Przypraw do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Orzeszki ziemne zrumień na patelni bez tłuszczu (mieszaj cały czas, by się nie przypaliły). Wymieszaj je z curry i ryżem.
Przed podaniem potrawę udekoruj odłożonymi kawałeczkami dymki i listkami tajskiej lub zwykłej bazylii.
Zobacz także: