Reklama

Zielone curry z soczewicy

Soczewica wcale nie musi być tylko niewielkim dodatkiem do obiadu, może stanowić jego podstawę. W daniu carry w stylu orientalnym znakomicie prezentuje się w roli głównej. Ostry smak zielonej pasty curry można delikatnie złagodzić dodając nieco mleka kokosoweg, bulionu warzywnego lub ewentualnie wody do rozgrzanej patelni.

Składniki

  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 300 g marchewki
  • 1 pęczek dymek
  • 400 g brokułów
  • 350 g ziemniaków
  • 200 g ryżu basmati
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • 3-4 łyżki oleju
  • 250 g czerwonej soczewicy
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego niesłodzonego
  • 150 g śmietany kremówki
  • 1,5-2 łyżeczki zielonej pasty curry
  • 100 g orzeszków ziemnych bez soli
  • bazylia do dekoracji

Sposób przygotowania:

Cebulę obierz, posiekaj. Czosnek obierz, posiekaj. Marchewki obierz, pokrój w plasterki. Dymki pokrój na kawałeczki. Brokuły podziel na różyczki. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę. Ryż ugotuj w posolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. 

W garnku rozgrzej olej. Zeszklij na nim cebulę oraz czosnek. Dodaj ziemniaki, marchewkę i dymki (2 łyżki pokrojonych dymek zostaw do dekoracji). Wrzuć soczewicę. Zalej bulionem. Dolej mleko kokosowe i śmietanę. Dołóż pastę curry. Dobrze wymieszaj. Doprowadź do wrzenia, a wtedy zmniejsz płomień, gotuj 12-15 minut. 

Reklama

Około 5 minut przed końcem gotowania dołóż brokuły. Przypraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. 

Orzeszki ziemne zrumień na patelni bez tłuszczu (mieszaj cały czas, by się nie przypaliły). Wymieszaj je z curry i ryżem. 

Przed podaniem potrawę udekoruj odłożonymi kawałeczkami dymki i listkami tajskiej lub zwykłej bazylii.  

Zobacz także:

Życie na gorąco
Dowiedz się więcej na temat: curry | soczewica | ryż
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy