Zielone kluski na rukoli
Gorące kluseczki warto posypać tartym serem, np. włoskim parmezanem lub swojskim oscypkiem.

Składniki
- po 1/2 szklanki mleka, mąki, kaszy manny
- 7 dag pomidorków cherry
- 20 dag rukoli
- 2 jaja
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki balsamicznego octu
- 3 łyżki musztardy
- 1 łyżeczka miodu
- 3 łyżki oliwy
- sól, pieprz, mix włoskich ziół
1. Warzywa umyć, pomidorki przekroić na pół. Z oliwy, musztardy i octu balsamicznego zrobić sos winegret, doprawić solą, pieprzem i miodem, polać rukolę i pomidorki. 2. Jaja utrzeć z solą i pieprzem. Masło rozpuścić w gotującym się mleku, dodać kaszę i mieszając, dosypać mąkę, zdjąć z ognia. Wymieszać z utartymi jajami, przyprawami i ziołami, wystudzić. Z masy formować łyżką kluski, gotować we wrzącej osolonej wodzie przez ok. 8 min. Po wyjęciu osuszyć je na papierowym ręczniku, dodać do sałatki.