Zielone pierożki z mięsnym farszem
Prosty przepis na pyszne pierożki autorstwa Darii Ładochy. Jeśli szukasz urozmaicenia w kuchni- wypróbuj, domownicy będą zachwyceni!

Składniki
na ciasto
- 2 szklanki mąki
- 1 jajko
- 1/2 szklanki gorącej wody
- zielony barwnik spożywczy
- sól
na farsz
- 400 g mięsa mielonego z indyka
- 3 ząbki czosnku
- 2-centymetrowy kawałek imbiru
- 1/2 szklanki natki pietruszki
- 1/2 szklanki posiekanego szczypiorku
- 1 por
- oliwa
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
1. Wsyp do miski przesianą przez sito mąkę. Dodaj jajko, sól, barwnik i pół szklanki gorącej wody. Zagnieć elastyczne, miękkie ciasto. Odstaw je na ok. 15 minut.
2. Por dokładnie oczyść i pokrój w półplasterki. Przesmaż go na oliwie. Ostudź i dodaj do mielonego mięsa razem z obranym, posiekanym czosnkiem i imbirem. Dodaj szczypiorek, natkę, sól oraz pieprz. Wszystko wymieszaj.
3. Ciasto rozwałkuj na cienki, duży placek. Przy pomocy dużej szklanki wytnij krążki. Na każdy nałóż łyżkę farszu a następnie zwiń brzegi w dekoracyjny kształt liścia.
4. Pierożki kładź na rozgrzaną oliwę i smaż, aż się zarumienią. Następnie zalej wodą i gotuj około 5 minut.
Zobacz także: