Reklama

Reklama

Zielone pierożki z mięsnym farszem

Prosty przepis na pyszne pierożki autorstwa Darii Ładochy. Jeśli szukasz urozmaicenia w kuchni- wypróbuj, domownicy będą zachwyceni!

Składniki na ciasto

  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki gorącej wody
  • zielony barwnik spożywczy
  • sól

Składniki na farsz

  • 400 g mięsa mielonego z indyka
  • 3 ząbki czosnku
  • 2-centymetrowy kawałek imbiru
  • 1/2 szklanki natki pietruszki
  • 1/2 szklanki posiekanego szczypiorku
  • 1 por
  • oliwa
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

1. Wsyp do miski przesianą przez sito mąkę. Dodaj jajko, sól, barwnik i pół szklanki gorącej wody. Zagnieć elastyczne, miękkie ciasto. Odstaw je na ok. 15 minut. 

2. Por dokładnie oczyść i pokrój w półplasterki. Przesmaż go na oliwie. Ostudź i dodaj do mielonego mięsa razem z obranym, posiekanym czosnkiem i imbirem. Dodaj szczypiorek, natkę, sól oraz pieprz. Wszystko wymieszaj. 

3. Ciasto rozwałkuj na cienki, duży placek. Przy pomocy dużej szklanki wytnij krążki. Na każdy nałóż łyżkę farszu a następnie zwiń brzegi w dekoracyjny kształt liścia. 

4. Pierożki kładź na rozgrzaną oliwę i smaż, aż się zarumienią. Następnie zalej wodą i gotuj około 5 minut.

Zobacz także:

Reklama

Tele Tydzień

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy