Zielone risotto z miętą
Proste i wyrafinowane – jak risotto. Obiecuje ono prawdziwe rozkosze podniebienia.
1. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Cukinię umyj, osusz i pokrój w niedużą kostkę. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy. Wrzuć cukinię, podsmażaj ją przez 5 minut, a potem przełóż na talerz. Na tę samą patelnię wlej 1 łyżkę oliwy, a gdy się rozgrzeje, dodaj cebulę. Smaż przez minutę, a potem dodaj ryż. Wymieszaj i smaż, aż ryż stanie się szklisty. Zwiększ ogień, wlej wino i gotuj, aż cały płyn odparuje. Małymi porcjami dolewaj do risotto gorący bulion (możesz go zastąpić gorącą wodą) i gotuj na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Uwaga! Każdą kolejną porcję bulionu dodawaj dopiero, gdy ryż wchłonie cały płyn.
2. Do risotto dołóż podsmażoną cukinię, ser pleśniowy oraz miękkie masło. Delikatnie mieszaj, aż ser i masło się rozpuszczą. Risotto przypraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Zdejmij z ognia, dodaj posiekaną miętę i delikatnie wymieszaj. Przełóż na talerze i od razu podawaj.
Zobacz także: