Reklama

Ziemniaczana tarta z boczkiem

Tania, smaczna i pożywna - jeśli szukasz pomysłu na obiad, właśnie taka jest tarta z boczkiem i ziemniakami.

Składniki

  • 500 g ziemniaków
  • 150 g chudego boczku (możesz go zastąpić szynką wędzoną)
  • pęczek natki pietruszki
  • 100 g żółtego sera
  • 100 ml śmietany 30 proc.
  • 3 jajka
  • sól
  • pieprz
  • ulubione zioła do smaku
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 100 g masła
  • 1/2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

1. Z mąki, masła i żółtka zagnieć ciasto. Wyłóż nim formę do tarty, nakłuj widelcem i podpiecz przez około 15 minut w temperaturze 200°C. 

2. Ziemniaki ugotuj w skórce. Gdy będą jeszcze ciepłe, obierz je, a następnie pokrój w plasterki. Dodaj pokrojoną w kostkę wędlinę, starty ser, posiekaną natkę, jajka i śmietanę. Dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku solą, pieprzem oraz ziołami. 

3. Wyłóż masę na podpieczone ciasto. Skrop odrobiną oliwy. Piecz 45 minut w 200°C.

Reklama

Zobacz także:

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy