Ziemniaczana tortilla na ostro
Podajmy z kwaśną i gęstą śmietaną.
Składniki
- 500 g ziemniaków
- 2 średniej wielkości cukinie
- sok z 1/2 cytryny
- cebula
- 1/2 pęczka pietruszki
- ząbek czosnku
- 8 jaj
- 1–2 papryczki chili
- olej
- sól i pieprz
Obrane ziemniaki gotujemy ok. 20 minut w osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy, kroimy w ćwiartki.
Cebulę kroimy w półplasterki, a cukinie w grubą kostkę. Natkę pietruszki drobno siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Papryczki chili kroimy w plasterki.
W żaroodpornym okrągłym naczyniu rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulę z czosnkiem, dodajemy pokrojone ziemniaki i cukinię, mieszamy. Doprawiamy papryczkami chili, pieprzem i solą. Zestawiamy z ognia.
Jajka dobrze roztrzepujemy, dodajemy pieprz i sól. Zalewamy ziemniaki z cukinią, posypujemy natką pietruszki i pieczemy 20-25 minut w 200ºC.
Tortillę wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy na 5 minut, aby chwilę odpoczęła. Porcjujemy, posypujemy natką i podajemy, np. z surówkami.