Reklama

Ziemniaczana tortilla na ostro

Podajmy z kwaśną i gęstą śmietaną.

Czas przyrządzenia: 50 min
Składniki dla: 4

Składniki

  • 500 g ziemniaków
  • 2 średniej wielkości cukinie
  • sok z 1/2 cytryny
  • cebula
  • 1/2 pęczka pietruszki
  • ząbek czosnku
  • 8 jaj
  • 1–2 papryczki chili
  • olej
  • sól i pieprz

Obrane ziemniaki gotujemy ok. 20 minut w osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy, kroimy w ćwiartki.

Cebulę kroimy w półplasterki, a cukinie w grubą kostkę. Natkę pietruszki drobno siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Papryczki chili kroimy w plasterki.

W żaroodpornym okrągłym naczyniu rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulę z czosnkiem, dodajemy pokrojone ziemniaki i cukinię, mieszamy. Doprawiamy papryczkami chili, pieprzem i solą. Zestawiamy z ognia.

Jajka dobrze roztrzepujemy, dodajemy pieprz i sól. Zalewamy ziemniaki z cukinią, posypujemy natką pietruszki i pieczemy 20-25 minut w 200ºC.

Reklama

Tortillę wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy na 5 minut, aby chwilę odpoczęła. Porcjujemy, posypujemy natką i podajemy, np. z surówkami.

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy