Ziemniaki faszerowane mięsem mielonym
Pomysł na pyszną, łatwą w przygotowaniu i sycącą kolację.
Składniki
- 4 duże ziemniaki
- 300 g mięsa mielonego (wieprzowego lub z indyka)
- puszka pomidorów bez skórki
- średnia cebula
- ząbek czosnku
- pół pęczka natki pietruszki
- 10 dag żółtego startego sera
- sól i pieprz
- szczypta startej gałki muszkatołowej
- olej rzepakowy
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki wyszoruj, ugotuj do miękkości, odcedź i odstaw, aby ostygły.
2. Przekrój wzdłuż na połówki, wydrąż łyżką część miąższu tak, by powstały łódeczki. l Podsmaż drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj mięso i smaż około 8 minut, ciągle mieszając.
3. Dodaj rozdrobnione pomidory z puszki razem z sokiem oraz przyprawy.
4. Dopraw farsz drobno pokrojoną natką pietruszki. Nakładaj do ziemniaczanych łódeczek.
5. Posyp startym żółtym serem i zapiekaj w temperaturze 220°C przez ok. 10 minut. Podawaj z gęstym jogurtem, maślanką albo zsiadłym mlekiem.
Zobacz także: