Reklama

Ziemniaki faszerowane mięsem mielonym

Pomysł na pyszną, łatwą w przygotowaniu i sycącą kolację.

Składniki

  • 4 duże ziemniaki
  • 300 g mięsa mielonego (wieprzowego lub z indyka)
  • puszka pomidorów bez skórki
  • średnia cebula
  • ząbek czosnku
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 10 dag żółtego startego sera
  • sól i pieprz
  • szczypta startej gałki muszkatołowej
  • olej rzepakowy

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki wyszoruj, ugotuj do miękkości, odcedź i odstaw, aby ostygły. 

2. Przekrój wzdłuż na połówki, wydrąż łyżką część miąższu tak, by powstały łódeczki. l Podsmaż drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj mięso i smaż około 8 minut, ciągle mieszając. 

3. Dodaj rozdrobnione pomidory z puszki razem z sokiem oraz przyprawy. 

4. Dopraw farsz drobno pokrojoną natką pietruszki. Nakładaj do ziemniaczanych łódeczek. 

5. Posyp startym żółtym serem i zapiekaj w temperaturze 220°C przez ok. 10 minut. Podawaj z gęstym jogurtem, maślanką albo zsiadłym mlekiem.

Reklama

Zobacz także:

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy