Ziemniaki faszerowane mięsem mielonym
Pomysł na pyszną, łatwą w przygotowaniu i sycącą kolację.
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki wyszoruj, ugotuj do miękkości, odcedź i odstaw, aby ostygły.
2. Przekrój wzdłuż na połówki, wydrąż łyżką część miąższu tak, by powstały łódeczki. l Podsmaż drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj mięso i smaż około 8 minut, ciągle mieszając.
3. Dodaj rozdrobnione pomidory z puszki razem z sokiem oraz przyprawy.
4. Dopraw farsz drobno pokrojoną natką pietruszki. Nakładaj do ziemniaczanych łódeczek.
5. Posyp startym żółtym serem i zapiekaj w temperaturze 220°C przez ok. 10 minut. Podawaj z gęstym jogurtem, maślanką albo zsiadłym mlekiem.
Zobacz także: