Ziemniaki faszerowane mięsem mielonym

Pomysł na pyszną, łatwą w przygotowaniu i sycącą kolację.

Zaskocz kulinarnie swoich bliskich i zaserwuj im pyszne pieczone ziemniaki
Zaskocz kulinarnie swoich bliskich i zaserwuj im pyszne pieczone ziemniaki123RF/PICSEL

Składniki

  • 4 duże ziemniaki
  • 300 g mięsa mielonego (wieprzowego lub z indyka)
  • puszka pomidorów bez skórki
  • średnia cebula
  • ząbek czosnku
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 10 dag żółtego startego sera
  • sól i pieprz
  • szczypta startej gałki muszkatołowej
  • olej rzepakowy

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki wyszoruj, ugotuj do miękkości, odcedź i odstaw, aby ostygły.

2. Przekrój wzdłuż na połówki, wydrąż łyżką część miąższu tak, by powstały łódeczki. l Podsmaż drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj mięso i smaż około 8 minut, ciągle mieszając.

3. Dodaj rozdrobnione pomidory z puszki razem z sokiem oraz przyprawy.

4. Dopraw farsz drobno pokrojoną natką pietruszki. Nakładaj do ziemniaczanych łódeczek.

5. Posyp startym żółtym serem i zapiekaj w temperaturze 220°C przez ok. 10 minut. Podawaj z gęstym jogurtem, maślanką albo zsiadłym mlekiem.

Zobacz także:

„Droga przez mąkę”, czyli rozmowy o literaturze i kuchniStyl.pl
Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas