Ziemniaki i kiełki
Lekkostrawna wersja sałatki ziemniaczanej.
Składniki
- 1 kg młodych ziemniaków (im mniejsze, tym lepiej)
- 6 łyżek octu winnego
- kiełki rzodkiewki
- 1/2 szklanki bulionu (z kostki)
- pęczek rzodkiewek
- 2 łyżki oleju (albo oliwy z oliwek)
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 zielony ogórek
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Umyj ziemniaki pod bieżącą wodą (nie obieraj!) i gotuj przez około 20 minut, aż będą miękkie.
W międzyczasie wymieszaj ocet i olej z bulionem. Szczypiorek umyj, osusz i drobno pokrój.
Ogórek również umyj oraz osusz, przetnij wzdłuż na pół i pokrój na cienkie, długie plasterki, wykorzystując do tego obieraczkę do ziemniaków (albo przyrządu do krojenia żółtego sera).
Rzodkiewki umyj i przekrój na cztery części.
Ugotowane ziemniaki odcedź z wody, ostudź, obierz i pokrój na pół (lub drobniej), w zależności od ich wielkości.
Ziemniaki zalej przygotowanym sosem. Wymieszaj.
Dodaj pozostałe składniki, posyp solą oraz pieprzem i ponownie wszystko dokładnie wymieszaj. Na koniec posyp sałatkę kiełkami rzodkiewki.
Zobacz także: