Reklama

Ziemniaki pieczone z kurkami

Ziemniaki faszerowane z kurkami? Te grzyby to wyjątkowo aromatyczne żółto-złote leśne skarby. Cieszmy się ich smakiem!

Składniki

  • 4 duże ziemniaki
  • 300 g kurek
  • 200 g sznycli z indyka
  • 1 duża cebula
  • ½ pęczka szczypiorku
  • 100 g serka topionego
  • ½ szklanki śmietany 18 proc.
  • ½ szklanki bulionu
  • 2 łyżki masła
  • olej
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki wyszoruj. Rozłóż na folii aluminiowej posmarowanej olejem, zawiń. Piecz 50-60 min w temp. 200°C. 

2. Cebulę oraz szczypiorek drobno posiekaj. Mięso pokrój kostkę. Oprósz solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć mięso, usmaż na rumiano. Przełóż na talerzyk. Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć cebulę, zeszklij. Dodaj kurki, smaż ok. 10 min. 

3. Dodaj bulion oraz serek topiony. Mieszając podgrzewaj, aż serek się rozpuści. Dodaj mięso oraz śmietanę i jeszcze chwilę podgrzewaj. Dopraw. Wrzuć szczypiorek, wymieszaj. Upieczone ziemniaki delikatnie przetnij na krzyż i wypełnij nadzieniem.

Reklama

Zobacz także:

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy