Ziemniaki pieczone z kurkami
Ziemniaki faszerowane z kurkami? Te grzyby to wyjątkowo aromatyczne żółto-złote leśne skarby. Cieszmy się ich smakiem!
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki wyszoruj. Rozłóż na folii aluminiowej posmarowanej olejem, zawiń. Piecz 50-60 min w temp. 200°C.
2. Cebulę oraz szczypiorek drobno posiekaj. Mięso pokrój kostkę. Oprósz solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć mięso, usmaż na rumiano. Przełóż na talerzyk. Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć cebulę, zeszklij. Dodaj kurki, smaż ok. 10 min.
3. Dodaj bulion oraz serek topiony. Mieszając podgrzewaj, aż serek się rozpuści. Dodaj mięso oraz śmietanę i jeszcze chwilę podgrzewaj. Dopraw. Wrzuć szczypiorek, wymieszaj. Upieczone ziemniaki delikatnie przetnij na krzyż i wypełnij nadzieniem.
Zobacz także: