Reklama

Reklama

Ziemniaki w roli głównej

Z ziemniaka naszego powszedniego można wyczarować wiele pożywnych i smacznych dań.

Sałatka ze śledziem

Składniki na 6 porcji: 60 dag niewielkich ziemniaków, 3 gałązki koperku, 2 gałązki natki pietruszki, 20 dag kwaśnej śmietany, 4 łyżki majonezu, sól, pieprz, 30 dag pomidorków koktajlowych, 35 - 40 dag środkowych liści sałaty rzymskiej, 1 pęczek dymki, 40 dag filetów śledziowych (matjasów)

Czas przygotowania: około 50 minut

1. Ziemniaki wyszorować, gotować w mundurkach 20 minut. Obrać z łupinek, ostudzić. Gałązkę koperku odłożyć do dekoracji. Resztę koperku i natkę posiekać, wymieszać z majonezem i śmietaną. Sos doprawić solą i pieprzem.

2. Pomidorki przekroić na połówki. Liście sałaty porwać na kawałeczki. Dymki obrać, pokroić w plasterki. Filety śledziowe pokroić na 2-3 cm kawałeczki, a większe ziemniaki na połówki. Wszystkie składniki sałatki wymieszać na półmisku. Polać przygotowanym sosem. Przed podaniem udekorować koperkiem.

Reklama

Smażone ziemniaki z dipem

Składniki na 4 porcje: 80 dag średnich ziemniaków, 3 łyżki oleju, 1 mała puszka kukurydzy, 1 słoik korniszonów, 15 dag kiełbasy, 3 dymki, 3 gałązki natki pietruszki, 25 dag kwaśnej śmietany, sól, pieprz

Czas przygotowania: około 30 minut

1. Ziemniaki wyszorować, przekroić wzdłuż na pół. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić ziemniaki i smażyć na rumiano 20 minut, często mieszając. Korniszony i kukurydzę osączyć z zalewy. Ogórki przekroić wzdłuż. Kiełbasę pokroić w kosteczkę, a dymki na kawałki.

2. Natkę pietruszki grubo posiekać. Wymieszać ze śmietaną. Tak powstały dip (inaczej gęsty sos) przyprawić do smaku solą i pieprzem. Do ziemniaków dołożyć ogórki, kukurydzę, kiełbasę oraz dymki. Smażyć razem jeszcze 5 - 7 minut. Pod koniec oprószyć solą i pieprzem. Gotowe danie serwować z pietruszkowym dipem.

Terrina ziemniaczana

Składniki na 25 porcji: 1 kg ziemniaków, 12 dag orzeszków piniowych, 5 dag parmezanu, pół pęczka bazylii, 15 gałązek tymianku, 10 dag śmietanki 30 proc., 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 15 dag koziego sera, 5 dag miękkiego masła, sól, pieprz, olej do formy, 25 papierowych foremek jak do muffinek

Czas przygotowania: około 45 minut

1. Ziemniaki wyszorować, gotować w mundurkach 20 minut. Lekko przestudzić, obrać z łupinek. Jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę. Orzeszki piniowe zrumienić na patelni bez tłuszczu. Parmezan zetrzeć. Część ziół odłożyć do dekoracji, a resztę drobno posiekać. Żaroodporną formę (24x24 cm) posmarować olejem, na spodzie rozsypać orzeszki piniowe.

2. Śmietanę wymieszać z mąką ziemniaczaną i zagotować. Połączyć z ziemniakami, masłem, ziołami, serem kozim i parmezanem. Dobrze utrzeć. Przyprawić solą i pieprzem. Masę ziemniaczaną rozsmarować na orzeszkach, odstawić na całą noc w chłodne miejsce. Terrinę wyjąć z formy, pokroić na 25 kwadratów. Każdy umieścić (orzeszkami na górze) w foremce. Udekorować ziołami.

Życie na gorąco 8/2011

Życie na gorąco

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje