Zimne nóżki: Wykorzystaj zapasy
To doskonały przepis dla osób, które nie marnują jedzenia.
Przygotowanie
Przygotowane nóżki i golonkę gotujemy do miękkości z włoszczyzną, cebulą, czosnkiem i przyprawami. Oddzielnie gotujemy udko z kurczaka.
Mięsa wyjmujemy, wywary przecedzamy i łączymy, dodajemy łyżkę octu, mieszamy i przecedzamy. Odstawiamy, aby wywar wystygł. Ugotowaną włoszczyznę kroimy w plasterki, cebulę wyrzucamy. Mięso oddzielamy od kości i kroimy w drobne paseczki albo mielimy w maszynce.
Do foremki wrzucamy groszek, kukurydzę, włoszczyznę i mięso. Zalewamy wywarem. Gdy galareta stężeje, ogrzewamy foremkę w gorącej wodzie, co pozwoli wyjąć gotowe nóżki i przenieść je na półmisek. Dekorujemy pietruszką.
Zobacz także: