Zimne nóżki: Wykorzystaj zapasy

To doskonały przepis dla osób, które nie marnują jedzenia.

Mięso oddzielamy od kości i kroimy w drobne paseczki albo mielimy w maszynce
Mięso oddzielamy od kości i kroimy w drobne paseczki albo mielimy w maszyncePicsel123RF/PICSEL

Składniki

  • 1 golonka
  • 2 nóżki wieprzowe
  • 1 udko z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 por
  • 1 cebula
  • ćwierć selera
  • po pół puszki groszku i kukurydzy konserwowej
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka octu
  • sok z cytryny
  • natka pietruszki
40 min
8

Przygotowanie

Przygotowane nóżki i golonkę gotujemy do miękkości z włoszczyzną, cebulą, czosnkiem i przyprawami. Oddzielnie gotujemy udko z kurczaka. 

Mięsa wyjmujemy, wywary przecedzamy i łączymy, dodajemy łyżkę octu, mieszamy i przecedzamy. Odstawiamy, aby wywar wystygł. Ugotowaną włoszczyznę kroimy w plasterki, cebulę wyrzucamy. Mięso oddzielamy od kości i kroimy w drobne paseczki albo mielimy w maszynce. 

Do foremki wrzucamy groszek, kukurydzę, włoszczyznę i mięso. Zalewamy wywarem. Gdy galareta stężeje, ogrzewamy foremkę w gorącej wodzie, co pozwoli wyjąć gotowe nóżki i przenieść je na półmisek. Dekorujemy pietruszką. 

Zobacz także:

Jak powstała rękawica do demakijażuStyl.pl
Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas