Zimne nóżki: Wykorzystaj zapasy
To doskonały przepis dla osób, które nie marnują jedzenia.
Składniki
- 1 golonka
- 2 nóżki wieprzowe
- 1 udko z kurczaka
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 por
- 1 cebula
- ćwierć selera
- po pół puszki groszku i kukurydzy konserwowej
- sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
- 3 ząbki czosnku
- łyżka octu
- sok z cytryny
- natka pietruszki
40 min
8
Przygotowanie
Przygotowane nóżki i golonkę gotujemy do miękkości z włoszczyzną, cebulą, czosnkiem i przyprawami. Oddzielnie gotujemy udko z kurczaka.
Mięsa wyjmujemy, wywary przecedzamy i łączymy, dodajemy łyżkę octu, mieszamy i przecedzamy. Odstawiamy, aby wywar wystygł. Ugotowaną włoszczyznę kroimy w plasterki, cebulę wyrzucamy. Mięso oddzielamy od kości i kroimy w drobne paseczki albo mielimy w maszynce.
Do foremki wrzucamy groszek, kukurydzę, włoszczyznę i mięso. Zalewamy wywarem. Gdy galareta stężeje, ogrzewamy foremkę w gorącej wodzie, co pozwoli wyjąć gotowe nóżki i przenieść je na półmisek. Dekorujemy pietruszką.
Zobacz także: