Reklama

Zimny sernik na kruchym spodzie

Ten pyszny sernik udekoruj świeżymi owocami i orzechami w karmelu albo tradycyjnie – tężejącą galaretką. Masę możesz też wyłożyć na kruchych ciastkach albo biszkoptach.

Składniki Ciasto:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki krupczatki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1/2 kostki masła
  • 2 żółtka
  • po 1 łyżeczce cukru waniliowego i proszku do pieczenia
  • masło i bułka tarta do formy

Składniki Masa serowa:

  • 40 dag jasnych i ciemnych winogron (najlepiej bez pestek)
  • 45 dag twarogu trzykrotnie mielonego
  • 250 ml słodkiej śmietanki 30 lub 36 proc.
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 łyżki żelatyny

1. Dobrze schłodzone masło przesiekać dużym nożem z mąką, dodać żółtka, cukier i cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia. Energicznie zagnieść ciasto, zwinąć w kulę, owinąć folią spożywczą, wstawić do lodówki na 30 minut.

2. Schłodzone ciasto rozwałkować, rozłożyć w prostokątnej formie wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą, ponakłuwać widelcem. Wstawić na ok. 12-15 min do piekarnika nagrzanego do 180ºC, wyjąć z pieca, wystudzić.

3. Żelatynę rozpuścić w 100 ml wrzątku, przestudzić. Śmietankę ubić z cukrem pudrem i waniliowym, dodając po łyżce ser i tężejącą żelatynę. Do masy dodać winogrona, rozłożyć na podpieczonym spodzie, schłodzić.

Reklama
Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy