Zimny sernik na kruchym spodzie
Ten pyszny sernik udekoruj świeżymi owocami i orzechami w karmelu albo tradycyjnie – tężejącą galaretką. Masę możesz też wyłożyć na kruchych ciastkach albo biszkoptach.

Składniki
Ciasto:
- 1 i 1/2 szklanki mąki krupczatki
- 4 łyżki cukru pudru
- 1/2 kostki masła
- 2 żółtka
- po 1 łyżeczce cukru waniliowego i proszku do pieczenia
- masło i bułka tarta do formy
Masa serowa:
- 40 dag jasnych i ciemnych winogron (najlepiej bez pestek)
- 45 dag twarogu trzykrotnie mielonego
- 250 ml słodkiej śmietanki 30 lub 36 proc.
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 2 łyżki żelatyny
1. Dobrze schłodzone masło przesiekać dużym nożem z mąką, dodać żółtka, cukier i cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia. Energicznie zagnieść ciasto, zwinąć w kulę, owinąć folią spożywczą, wstawić do lodówki na 30 minut.
2. Schłodzone ciasto rozwałkować, rozłożyć w prostokątnej formie wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą, ponakłuwać widelcem. Wstawić na ok. 12-15 min do piekarnika nagrzanego do 180ºC, wyjąć z pieca, wystudzić.
3. Żelatynę rozpuścić w 100 ml wrzątku, przestudzić. Śmietankę ubić z cukrem pudrem i waniliowym, dodając po łyżce ser i tężejącą żelatynę. Do masy dodać winogrona, rozłożyć na podpieczonym spodzie, schłodzić.