Zimny sernik na kruchym spodzie
Ten pyszny sernik udekoruj świeżymi owocami i orzechami w karmelu albo tradycyjnie – tężejącą galaretką. Masę możesz też wyłożyć na kruchych ciastkach albo biszkoptach.
1. Dobrze schłodzone masło przesiekać dużym nożem z mąką, dodać żółtka, cukier i cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia. Energicznie zagnieść ciasto, zwinąć w kulę, owinąć folią spożywczą, wstawić do lodówki na 30 minut.
2. Schłodzone ciasto rozwałkować, rozłożyć w prostokątnej formie wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą, ponakłuwać widelcem. Wstawić na ok. 12-15 min do piekarnika nagrzanego do 180ºC, wyjąć z pieca, wystudzić.
3. Żelatynę rozpuścić w 100 ml wrzątku, przestudzić. Śmietankę ubić z cukrem pudrem i waniliowym, dodając po łyżce ser i tężejącą żelatynę. Do masy dodać winogrona, rozłożyć na podpieczonym spodzie, schłodzić.