Reklama

Zimowy placek z powidłami

Jeśli szukasz sprawdzonego pomysłu na smaczny deser, wypróbuj przepis na placek z powidłami śliwkowymi.

Składniki

  • 250 g margaryny
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 3 szklanki mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka śmietany 18%
  • 250 g powideł
  • łyżeczka cynamonu
  • 100 g rodzynek
  • jabłko
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich
  • łyżka płatków migdałowych
  • łyżka miodu
  • łyżka nutelli

Sposób przygotowania:

1. Z suchych składników formujemy kopczyk, robimy w nim zagłębienie i wlewamy śmietanę oraz jajka. Obkładamy kawałkami margaryny, po czym siekamy nożem, aż powstaną grudki. Następnie zagniatamy gładkie ciasto i wstawiamy do lodówki na 30 minut. 

2. Odcinamy 2/3 ciasta i wylepiamy nim formę do tarty. Jabłko ścieramy, mieszamy z dżemem, miodem, nutellą, cynamonem i bakaliami. Wykładamy na ciasto. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy i kroimy w paski, z których robimy kratkę na wierzchu placka. Pieczemy w 180°C ok. 40 minut.

Reklama

Zobacz także:

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy