Zimowy placek z powidłami
Jeśli szukasz sprawdzonego pomysłu na smaczny deser, wypróbuj przepis na placek z powidłami śliwkowymi.
Składniki
- 250 g margaryny
- 2 jajka
- szczypta soli
- 3 szklanki mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżka śmietany 18%
- 250 g powideł
- łyżeczka cynamonu
- 100 g rodzynek
- jabłko
- 100 g posiekanych orzechów włoskich
- łyżka płatków migdałowych
- łyżka miodu
- łyżka nutelli
Sposób przygotowania:
1. Z suchych składników formujemy kopczyk, robimy w nim zagłębienie i wlewamy śmietanę oraz jajka. Obkładamy kawałkami margaryny, po czym siekamy nożem, aż powstaną grudki. Następnie zagniatamy gładkie ciasto i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
2. Odcinamy 2/3 ciasta i wylepiamy nim formę do tarty. Jabłko ścieramy, mieszamy z dżemem, miodem, nutellą, cynamonem i bakaliami. Wykładamy na ciasto. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy i kroimy w paski, z których robimy kratkę na wierzchu placka. Pieczemy w 180°C ok. 40 minut.
Zobacz także: