Ziołowa gęsina

Na obiad lub elegancką kolację.

Eksperymentuj, dodając ulubione przyprawy
Eksperymentuj, dodając ulubione przyprawy123RF/PICSEL

Składniki

  • 4 duże udka gęsie
  • 4 jabłka
  • 1/2 szklanki niesłodzonego soku z jabłek
  • 5 ząbków czosnku
  • sól l pieprz
  • 3 łyżeczki startego imbiru
  • limonka
  • świeży tymianek
  • pół szklanki miodu pitnego

Jabłka umyj, pokrój na ćwiartki i oczyść z gniazd nasiennych. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Limonkę sparz, wyciśnij z niej sok i połącz z miodem.

Mięso natrzyj pieprzem, solą i imbirem. Przełóż do miski i zalej marynatą z limonki i miodu. Odstaw na noc do lodówki. Na drugi dzień wyjmij i obsmaż na patelni na małym ogniu, aż udka ładnie się zrumienią.

Przełóż je do naczynia żaroodpornego. Wlej sok i wstaw na godzinę do piekarnika nagrzanego do 200°C. Następnie dodaj czosnek i piecz kolejne 1,5 godz. w temp. 180°C. Około 30 minut przed końcem pieczenia dodaj jabłka. Co jakiś czas mięso polewaj powstałym sosem. Danie udekoruj tymiankiem.

Szwajcaria pociągiemStyl.pl
Na Żywo
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas