Ziołowe knedle
Przygotowanie:
Szpinak rozmroź i dobrze osącz. Aby odparowała z niego cała woda, możesz chwilę trzymać go na teflonowej patelni bez dodatku tłuszczu. Czerstwe bułki przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa. Cebulę drobno posiekaj. Żółty ser zetrzyj na tarce.
Na patelni rozgrzej masło, dodaj cebulę i smaż, aż się zeszkli. Dodaj osączony i odparowany na patelni szpinak, przypraw solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę smaż. Następnie zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia.
Do miski wrzuć zmielone bułki lub bułkę tartą, dodaj mąkę i wymieszaj. Następnie dołóż przestudzony szpinak, drobno posiekaną natkę, szczypiorek, starty ser żółty oraz jajka. Wszystko starannie wymieszaj.
W dużym garnku zagotuj wodę. Gdy zacznie wrzeć, dodaj dwie szczypty soli. Umoczonymi w wodzie dłońmi formuj niewielkie kuleczki i wrzucaj na wrzątek. Gotuj ok. 15 minut.
Po tym czasie wyjmuj je ostrożnie łyżką cedzakową.
Knedle podawaj polane masłem, posypane orzechami włoskimi i startym parmezanem.
Zobacz także: