Reklama

Ziołowy czosnek

Kiszony czosnek jest łagodniejszy od świeżego. Bez obaw mogą go jeść osoby cierpiące na schorzenia żołądka.

Składniki

  • 10 główek polskiego czosnku
  • 1 korzeń chrzanu
  • 1 łyżka nasion kopru
  • 1 łyżka nasion kolendry
  • 1 łyżka ziaren pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 4 gałązki świeżego rozmarynu

Składniki na zalewę

  • 1 litr wody
  • 1 łyżka soli kamiennej

1. Czosnek obierz z łupinek, dokładnie przepłucz i włóż do wyparzonych słoików lub kamionkowego garnka (ale tylko jeśli chcesz go jeść zaraz po ukiszeniu, kamionka nie nadaje się do dłuższego przechowywania). 

2. Chrzan obierz, opłucz, pokrój w paski. Liście rozmarynu opłucz. Do słoika włóż nasiona kopru i kolendry, liście laurowe, ziarna pieprzu, chrzan i rozmaryn, a następnie dość ciasno ułóż ząbki czosnku. 

3. Przygotuj zalewę: zagotuj wodę z solą (na litr wody weź łyżkę soli), lekko ją przestudź i zalej nią czosnek. Słoiki zamknij, a na garnku kamionkowym połóż talerz i obciąż go. 

Reklama

Czas kiszenia: ok. 10-14 dni. 

Zobacz także:


Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy