Ziołowy czosnek
Kiszony czosnek jest łagodniejszy od świeżego. Bez obaw mogą go jeść osoby cierpiące na schorzenia żołądka.
1. Czosnek obierz z łupinek, dokładnie przepłucz i włóż do wyparzonych słoików lub kamionkowego garnka (ale tylko jeśli chcesz go jeść zaraz po ukiszeniu, kamionka nie nadaje się do dłuższego przechowywania).
2. Chrzan obierz, opłucz, pokrój w paski. Liście rozmarynu opłucz. Do słoika włóż nasiona kopru i kolendry, liście laurowe, ziarna pieprzu, chrzan i rozmaryn, a następnie dość ciasno ułóż ząbki czosnku.
3. Przygotuj zalewę: zagotuj wodę z solą (na litr wody weź łyżkę soli), lekko ją przestudź i zalej nią czosnek. Słoiki zamknij, a na garnku kamionkowym połóż talerz i obciąż go.
Czas kiszenia: ok. 10-14 dni.
Zobacz także: