Złociste udka
Pieczone mięso z kropelką miodu? Ten naturalny słodki dodatek świetnie komponuje się z wytrawnymi daniami. Spróbuj i ciesz się smakiem.
Sposób przygotowania:
1. Udka umyj, dokładnie osusz i włóż do miski.
2. Miód wymieszaj z sosem sojowym, papryką, solą, pieprzem, wodą oraz drobno posiekanym lub przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
3. Marynatą zalej udka i odstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny. Możesz zostawić na noc.
4. Przełóż mięso do naczynia żaroodpornego, skrop każde udko oliwą z oliwek i przykryj pokrywą lub folią aluminiową.
5. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 40 minut. Kwadrans przed końcem pieczenia odkryj naczynie, aby udka przyrumieniły się na złoty kolor.
Zobacz także: