Znana na całym świecie
Uchodzi za najdoskonalszą. Ma jasny kolor, ostry, wyczuwalnie słony smak oraz gładką, kremową konsystencję. Idealnie nadaje się do przekąsek zamiast ketchupu.
Jest niskokaloryczna i podnosi smak potraw. Zawiera oleje i gorzkie substancje, które pobudzają produkcję kwasów żołądkowych oraz trawienie tłuszczów. Dzięki swojej gładkiej, kremowej konsystencji świetnie sprawdza się jako składnik sosów, dipów czy ziemniaczanego piure. Jest też wspaniałym dodatkiem do wędlin i różnego rodzaju serów.
Danie light z musztardowym winegretem
Sałatę masłową opłucz, odsącz i wstaw na 20 minut do lodówki. Rzodkiewkę pokrój, wrzuć do miski, posól i też schłódź. Do pojemnika wyciśnij sok z połowy cytryny, dodaj trzy łyżeczki musztardy Dijon, dwie łyżki miodu, szczyptę soli i pieprzu. Wszystko wymieszaj i dodaj oliwę. Jeszcze raz przemieszaj. Schłodzone liście sałaty porwij, dodaj rzodkiewkę i drobno posiekany szczypior. Polej sosem, delikatnie wymieszaj i podawaj. Sałatkę możesz wzbogacić cząstkami jajka na twardo albo paskami grillowanego kurczaka.
Drób pachnący Dijon
Udka kurze umyj, osusz, dopraw solą, pieprzem, a potem obsmaż na oleju, aż będą rumiane ze wszystkich stron. Dodaj do nich posiekaną cebulę i czosnek, i gotuj kilka minut. Całość zalej bulionem drobiowym, dodaj szczyptę estragonu i kolendry. Przykryj patelnię i duś mięso ok. godziny na małym ogniu. Na koniec dodaj śmietankę wymieszaną z musztardą Dijon i jeszcze chwilę gotuj, aby wszystko się dobrze połączyło. Podawaj z ryżem albo kuskusem.
20/2016 Na Żywo