Zrazy z karkówki
Składniki
- 1 Bulionetka do duszonych mięs
- 3 cebule
- 500 g karkówki wieprzowej
- pół łyżeczki pieprzu
- 1 łyżka majeranku
- 3 łyżki mąki
- 4 łyżki suszonej żurawiny
3-4 osób
1. Karkówkę pokrój w cienkie plastry i dokładnie rozbij. Następnie potraktuj obficie majerankiem i oprósz pieprzem.
2. Cebulę obierz, pokrój w piórka, połowę zeszklij z żurawiną, nałóż na mięso. Płaty karkówki zroluj i przebij wykałaczką.
3. Zrazy obtocz w mące i smaż w garnku z resztą cebuli. Dodaj 0,5 l wody i doprowadź do wrzenia. Połącz z Bulionetką, która wydobędzie smak dania, i duś do miękkości. Serwuj z kaszą.