Reklama

Zupa cebulowa

Dodatek białego wina i tymianku w zupie przeniesie cię w rejony Francji.

Składniki

  • 1 kg cebuli
  • świeży lub suszony tymianek
  • 20 dag twardego sera
  • 2 łyżki cukru
  • 2 l bulionu warzywnego
  • oliwa
  • pół szklanki białego wina
  • łyżeczka mąki
  • bagietka
  • ząbek czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 5 ziaren pieprzu

Bagietkę pokrój w centymetrowe kromki.

Na patelni rozgrzej trochę oliwy i podsmaż pokrojoną bagietkę (kromki powinny być złociste i chrupiące). Posyp je obficie startym serem.

Tak przygotowane grzanki wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 200°C przez 8 minut. Ser na ich powierzchni powinien się delikatnie zapiec.

Cebule obierz i pokrój w półplastry.

Czosnek i tymianek drobno posiekaj.

W głębokim garnku na rozgrzanej oliwie podsmaż pokrojone cebule i czosnek. Gdy cebula ładnie się zrumieni, dodaj cukier.

Reklama

Wszystko razem smaż do czasu aż cukier zacznie brązowieć, wtedy wsyp łyżeczkę maki i dokładnie rozprowadź ją w cebuli.

Do cebuli wlej wino, dokładnie wymieszaj i gotuj, aż alkohol odparuje.

Dolej bulion warzywny i wrzuć przyprawy: ziele angielskie, pieprz, liście laurowe i posiekany tymianek. Całość gotuj przez co najmniej 30 minut, na wolnym ogniu.

Zupę podawaj gorącą w talerzu, z grzankami ułożonymi na środku.

Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy