Zupa cebulowa
Dodatek białego wina i tymianku w zupie przeniesie cię w rejony Francji.
Bagietkę pokrój w centymetrowe kromki.
Na patelni rozgrzej trochę oliwy i podsmaż pokrojoną bagietkę (kromki powinny być złociste i chrupiące). Posyp je obficie startym serem.
Tak przygotowane grzanki wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 200°C przez 8 minut. Ser na ich powierzchni powinien się delikatnie zapiec.
Cebule obierz i pokrój w półplastry.
Czosnek i tymianek drobno posiekaj.
W głębokim garnku na rozgrzanej oliwie podsmaż pokrojone cebule i czosnek. Gdy cebula ładnie się zrumieni, dodaj cukier.
Wszystko razem smaż do czasu aż cukier zacznie brązowieć, wtedy wsyp łyżeczkę maki i dokładnie rozprowadź ją w cebuli.
Do cebuli wlej wino, dokładnie wymieszaj i gotuj, aż alkohol odparuje.
Dolej bulion warzywny i wrzuć przyprawy: ziele angielskie, pieprz, liście laurowe i posiekany tymianek. Całość gotuj przez co najmniej 30 minut, na wolnym ogniu.
Zupę podawaj gorącą w talerzu, z grzankami ułożonymi na środku.