Reklama

Zupa chlebowa

Takie danie wzmacnia i regeneruje organizm. Na dodatek jest bardzo tanie i szybkie w przygotowaniu.

 Jeśli często chorujemy, czujemy się słabi, nie mamy energii i sił do działania, spróbujmy zjeść na kolację tzw. zupę chlebową. Do jej przygotowania potrzebujemy parę kromek suchego, razowego pieczywa.

Jak to zrobić?
Chleb zmiel w maszynce do mielenia mięsa na sypką mączkę. Następnie zagotuj litr wody z następującymi przyprawami: listkiem laurowym, kminkiem, dwoma pokrojonymi ziemniakami, cebulą i dwoma ząbkami czosnku i dwoma pomidorami.

Trzy łyżki chlebowej mączki rozrób w pół szklanki zimnej wody i dodaj do gotującej się zupy. Zapraw łyżką śmietany lub łyżeczką masła. Ponownie zagotuj. Przypraw roztartymi z solą dwoma ząbkami czosnku i majerankiem. Zupę możesz podawać w wydrążonym chlebie.

Reklama

Zupa chlebowa na bulionie

Składniki: 30 dag ciemnego suchego pieczywa, dwie łyżeczki kminku, 2 łyżki masła, posiekana natka pietruszki, 2 ząbki czosnku 1, bulionu z kostki, sól, pieprz.

Przygotowanie: Chleb połam na mniejsze kawałki, pokrusz. Włóż do rondla zalej gorącym bulionem, dosyp kminek. Chleb rozgotuj.

W trakcie gotowania najlepiej zupę cały czas mieszaj, aby się nie przypaliła. Do rozgotowanego chleba dodaj masło i całość zmiksuj na gładki krem. Czosnek przeciśnij przez praskę bezpośrednio do zupy. Dodaj posiekaną natkę. Wymieszaj, już nie gotuj. Zupę serwuj na gorąco. Ewentualnie możesz ją podać z czapą bitej śmietany (śmietankę ubij ze szczyptą soli i pieprzu).

Zupę chlebową możesz też przyrządzić na esencjonalnym wywarze rybnym. Do takiej zupy wkładamy małe kawałki filetów karpia (gotujemy kilka minut w zmiksowanej zupie) oraz pokrojone w kostkę i ugotowane osobno ziemniaki.

Wypróbuj przepisy na inne, pyszne zupy:

Sulfario w chlebie
Zupa dyniowa
Zupa ziołowa z fasolką
Zupa kurkowa

Rewia
Dowiedz się więcej na temat: chleb
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy