Reklama

Zupa ekonomiczna

Oto przepis na zupę rumfordzką, zwaną też zupą ekonomiczną. Jej pomysłodawcą był niejaki Benjamin Thompson Rumford – Amerykanin mieszkający niegdyś w Bawarii, który postanowił stworzyć strawę w idealny sposób łączącą pożywność z ekonomicznością wchodzących w jej skład produktów. Zupa ekonomiczna szybko zyskała popularność i to w wielu krajach, a co ciekawe – gotowano ją zarówno w domach, jak i na targowiskach, a także w specjalnych, ulicznych kuchniach, których zadaniem było karmienie najuboższych.

Składniki

  • 300 g ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę
  • po 1 filiżance suchego grochu oraz kaszy
  • sól
  • tymianek
  • 3 liście laurowe
  • 1 szklanka jasnego piwa
  • ocet jabłkowy lub winny
  • natka pietruszki do dekoracji

Zupa ekonomiczna  - wykonanie:

Kaszę i groch wsypać do garnka, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Zalać wodą, posolić i przyprawić tymiankiem oraz liściem laurowym.

Przykryć i doprowadzić do wrzenia.

Mniej więcej po godzinie gotowania wlać piwo i gotować jeszcze przez ok. 20 minut.

Przed podaniem zakwasić octem. Na talerzu udekorować natką pietruszki.

Przepis pochodzi z programu "Ewa gotuje", który możesz zobaczyć na antenie Polsat w każdą sobotę o godz. 10.10.

Zupa ekonomiczna krok po kroku - zobacz film:

Reklama

Zobacz także inne przepisy Ewy Wachowicz:

Królik w śmietanie

Sznycle ziemniaczane z kaszanką

Polsat
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy