Zupa ekonomiczna
Oto przepis na zupę rumfordzką, zwaną też zupą ekonomiczną. Jej pomysłodawcą był niejaki Benjamin Thompson Rumford – Amerykanin mieszkający niegdyś w Bawarii, który postanowił stworzyć strawę w idealny sposób łączącą pożywność z ekonomicznością wchodzących w jej skład produktów. Zupa ekonomiczna szybko zyskała popularność i to w wielu krajach, a co ciekawe – gotowano ją zarówno w domach, jak i na targowiskach, a także w specjalnych, ulicznych kuchniach, których zadaniem było karmienie najuboższych.

Składniki
- 300 g ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę
- po 1 filiżance suchego grochu oraz kaszy
- sól
- tymianek
- 3 liście laurowe
- 1 szklanka jasnego piwa
- ocet jabłkowy lub winny
- natka pietruszki do dekoracji
Zupa ekonomiczna - wykonanie:
Kaszę i groch wsypać do garnka, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Zalać wodą, posolić i przyprawić tymiankiem oraz liściem laurowym.
Przykryć i doprowadzić do wrzenia.
Mniej więcej po godzinie gotowania wlać piwo i gotować jeszcze przez ok. 20 minut.
Przed podaniem zakwasić octem. Na talerzu udekorować natką pietruszki.
Przepis pochodzi z programu "Ewa gotuje", który możesz zobaczyć na antenie Polsat w każdą sobotę o godz. 10.10.
Zupa ekonomiczna krok po kroku - zobacz film:
Zobacz także inne przepisy Ewy Wachowicz: