Reklama

Zupa gołąbkowa

Co powiesz na dekonstrukcję gołąbków? Polecamy przepis na smakowitą zupę a'la gołąbkową.

Składniki

  • 300 g mielonej wieprzowiny
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • ½ pora
  • 2 l bulionu drobiowego
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 3 łyżki ryżu
  • ¼ kapusty włoskiej
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • koperek do dekoracji

Przepis pochodzi z 401. odcinka programu "Ewa gotuje"

Sposób przygotowania:

Masło rozgrzać w garnku, wrzucić mięso i podsmażyć. Gdy zacznie się rumienić, dodać startą marchewkę i posiekaną cebulę oraz pokrojony w półplasterki kawałek pora. Wymieszać.

Po chwili wlać rosół. Przyprawić roztartym w dłoniach tymiankiem oraz słodką papryką. Wsypać ryż i gotować przez 10-15 minut. Następnie dorzucić pokrojoną kapustę i gotować jeszcze przez kwadrans.

Po tym czasie dodać pokrojone pomidory z puszki (wraz z zalewą) oraz przecier. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Na talerzu udekorować koperkiem.

Reklama
Polsat
Dowiedz się więcej na temat: gołąbki
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy