Zupa gołąbkowa
Co powiesz na dekonstrukcję gołąbków? Polecamy przepis na smakowitą zupę a'la gołąbkową.
Składniki
- 300 g mielonej wieprzowiny
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 marchewka
- 1 cebula
- ½ pora
- 2 l bulionu drobiowego
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 3 łyżki ryżu
- ¼ kapusty włoskiej
- 1 puszka pomidorów
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- sól
- pieprz
- koperek do dekoracji
Przepis pochodzi z 401. odcinka programu "Ewa gotuje"
Sposób przygotowania:
Masło rozgrzać w garnku, wrzucić mięso i podsmażyć. Gdy zacznie się rumienić, dodać startą marchewkę i posiekaną cebulę oraz pokrojony w półplasterki kawałek pora. Wymieszać.
Po chwili wlać rosół. Przyprawić roztartym w dłoniach tymiankiem oraz słodką papryką. Wsypać ryż i gotować przez 10-15 minut. Następnie dorzucić pokrojoną kapustę i gotować jeszcze przez kwadrans.
Po tym czasie dodać pokrojone pomidory z puszki (wraz z zalewą) oraz przecier. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Na talerzu udekorować koperkiem.