Zupa grzybowa

W Wigilię jedni jedzą barszcz z uszkami, inni grzybową.

Zupa grzybowa
Zupa grzybowa123RF/PICSEL

Skłaniki na 4 porcje: 200 g świeżych grzybów (kurki i podgrzybki) lub 70 g suszonych, 1 mniejsza cebula, 4 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 400 ml mleka, 1 warzywna kostka bulionowa, szczypta przyprawy do grzybów, 1 gałązka tymianku, sól, mielony pieprz biały, 150 ml śmietany.

Oczyścić świeże grzyby, opłukać je i pokroić w mniejsze kawałki (suszone grzyby namoczyć wcześniej w zimnej wodzie i poczekać, aż napęcznieją).

Cebulę obrać i drobno posiekać. Rozgrzać w garnku 2 łyżki masła, wrzucić posiekaną cebulę i podsmażyć ją. Oprószyć mąką i, stale mieszając, przygotować jasną zasmażkę. Wlać 300 ml wody i mleko, gotować ok. 10 minut.

W tym czasie rozpuścić na patelni pozostałe masło, wrzucić grzyby i podsmażyć je. Następnie dorzucić je do garnka. Dodać kostkę bulionową (zamiast warzywnej można wziąć grzybową), szczyptę przyprawy do grzybów. Gotować ok. 15 minut.

Tymianek posiekać. Pod koniec gotowania zabielić zupę śmietaną, doprawić solą, białym pieprzem i vegetą. Rozlać do bulionówek, posypać tymiankiem

Życie na gorąco
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?