Zupa gulaszowa na ostro
Idealny przepis na poświąteczne danie: z tego, co masz pod ręką, łatwo przyrządzisz coś pysznego! Polecamy przepis na pożywną, pikantną zupę gulaszową.

Składniki
- 50 dag łopatki
- 1 l bulionu
- 1 cebula
- 1 papryka
- 4 ziemniaki
- 15 pieczarek
- 1 marchew
- 1 papryczka chili
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 3 łyżki oleju
- sól, pieprz, tymianek, słodka papryka
Sposób przygotowania:
1. Mięso umyć, pokroić w kostkę, usmażyć na oleju. Dodać posiekaną cebulę, zeszklić. Wsypać tymianek, paprykę słodką, posiekane chili, wymieszać, smażyć 1 min.
2. Do mięsa wlać wrzący bulion, przykryć, dusić godzinę na średnim ogniu.
3. Ziemniaki i marchew obrać, pokroić w kostkę, paprykę w paski, pieczarki na połowę. Dodać do zupy w połowie duszenia mięsa razem z koncentratem pomidorowym.
4. Natkę opłukać, posiekać, dodać do zupy, doprawić pieprzem i solą.
Zobacz także: