Zupa kalafiorowa z imbirem
Wypróbuj przepis na pyszną zupę, która nie tylko rozgrzewa, lecz także wzmacnia odporność.

Składniki
- 600 ml bulionu drobiowego (może być resztka rosołu)
- mały kalafior
- marchewka
- 2 ziemniaki
- cebula
- ząbek czosnku
- pół łyżeczki startego korzenia imbiru
- 2 łyżeczki posiekanego koperku
- 100 ml śmietany 30%
- łyżka masła
- sól
- pieprz
- curry
- ostra i słodka papryka do smaku
Sposób przygotowania:
1. Kalafior myjemy i kroimy razem z trzonkiem. Marchewkę oraz ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
2. Cebulę obieramy i drobno kroimy. W garnku o grubym dnie, w którym będziemy gotować zupę, rozgrzewamy masło i szklimy cebulę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, starty imbir oraz marchewkę i ziemniaki. Podsmażamy ok. 2 minut, mieszając, a następnie wlewamy gorący bulion i dodajemy kalafior oraz łyżeczkę koperku (resztę zostawiamy do posypania).
3. Gotujemy do miękkości. Na koniec miksujemy zupę razem ze śmietaną i doprawiamy do smaku.
Zobacz także: