Reklama

Zupa kalafiorowa z imbirem

Wypróbuj przepis na pyszną zupę, która nie tylko rozgrzewa, lecz także wzmacnia odporność.

Składniki

  • 600 ml bulionu drobiowego (może być resztka rosołu)
  • mały kalafior
  • marchewka
  • 2 ziemniaki
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • pół łyżeczki startego korzenia imbiru
  • 2 łyżeczki posiekanego koperku
  • 100 ml śmietany 30%
  • łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • curry
  • ostra i słodka papryka do smaku

Sposób przygotowania:

1. Kalafior myjemy i kroimy razem z trzonkiem. Marchewkę oraz ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. 

2. Cebulę obieramy i drobno kroimy. W garnku o grubym dnie, w którym będziemy gotować zupę, rozgrzewamy masło i szklimy cebulę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, starty imbir oraz marchewkę i ziemniaki. Podsmażamy ok. 2 minut, mieszając, a następnie wlewamy gorący bulion i dodajemy kalafior oraz łyżeczkę koperku (resztę zostawiamy do posypania). 

3. Gotujemy do miękkości. Na koniec miksujemy zupę razem ze śmietaną i doprawiamy do smaku. 

Reklama

Zobacz także:

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy