Zupa krem z batata

Sycąca zupa krem z batata z chrupiącym boczkiem sprawdzi się idealnie jako danie główne.

Krem z batata z chrupiącym boczkiem
Krem z batata z chrupiącym boczkiem123RF/PICSEL

Składniki

  • batat
  • mała cebula
  • ząbek czosnku
  • litr bulionu
  • sól, pieprz, kolendra, wędzona papryka, imbir, kmin rzymski
  • 10 dag wędzonego boczku
  • oliwa

Sposób przygotowania:

1. Posiekaj cebulę oraz czosnek i podsmaż w garnku na oliwie. Dodaj pokrojonego batata i smaż 5 minut.

2. Przypraw do smaku i podsmaż jeszcze minutę. Zalej ciepłym bulionem. Gotuj na małym ogniu ok. 10 minut. Pokrój boczek na cienkie plasterki i zrumień na patelni. Gotową zupę zmiksuj i dodaj do niej chrupiący boczek.

Zobacz także:

Pieczone batatyStyl.pl
Na żywo
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?