Zupa krem z grzankami
Ozdób listkami świeżej bazylii.
Składniki
- 500 g brukselki
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- olej
- 750 ml bulionu warzywnego
- 1/2 pęczka natki
- pietruszki
- 2–3 tosty pełnoziarniste
- łyżka masła
- 100 g sera cheddar
- 100 ml śmietany
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Brukselkę obieramy z zewnętrznych liści, odkrawamy głąb i płuczemy w wodzie.
Obraną cebulę drobno siekamy, a czosnek przepuszczamy przez praskę. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Natkę pietruszki płuczemy i siekamy.
W garnku rozpuszczamy masło i podsmażamy cebulę z czosnkiem. Wlewamy bulion, zagotowujemy. Do wrzątku wrzucamy brukselkę, natkę i gotujemy 7 minut. Miksujemy blenderem na krem, dodajemy 3/4 sera i gotujemy, aż się rozpuści. Zaprawiamy śmietaną, solimy i pieprzymy.
Tosty kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy kostki z tostów. Zupę porcjujemy do talerzy, dodajemy grzanki i posypujemy serem.
Zobacz także: