Reklama

Zupa krem z grzankami

Ozdób listkami świeżej bazylii.

Składniki

  • 500 g brukselki
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • olej
  • 750 ml bulionu warzywnego
  • 1/2 pęczka natki
  • pietruszki
  • 2–3 tosty pełnoziarniste
  • łyżka masła
  • 100 g sera cheddar
  • 100 ml śmietany
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Brukselkę obieramy z zewnętrznych liści, odkrawamy głąb i płuczemy w wodzie.

Obraną cebulę drobno siekamy, a czosnek przepuszczamy przez praskę. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Natkę pietruszki płuczemy i siekamy. 

W garnku rozpuszczamy masło i podsmażamy cebulę z czosnkiem. Wlewamy bulion, zagotowujemy. Do wrzątku wrzucamy brukselkę, natkę i gotujemy 7 minut. Miksujemy blenderem na krem, dodajemy 3/4 sera i gotujemy, aż się rozpuści. Zaprawiamy śmietaną, solimy i pieprzymy. 

Tosty kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy kostki z tostów. Zupę porcjujemy do talerzy, dodajemy grzanki i posypujemy serem.

Zobacz także:

Reklama
Rewia
Dowiedz się więcej na temat: zupa krem | brukselka | Styl.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy