Zupa krem z marchewki z marynowanym imbirem i sałatka z krewetek
Nowe spojrzenie na marchewkę.

Składniki:
2 łyżki oliwy z oliwek2 łyżki masła3 duże posiekane słodkie cebule1 kg obranej i pokrojonej w plasterki marchwi1 duża obrana i pokrojona w plastry pietruszka2 łyżki drobno posiekanego marynowanego imbiru200 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy1 litr bulionu warzywnego100 ml mleka kokosowego100 ml płynnej śmietanki 36%pieprz cayenne do smaku200 g marynowanych krewetek koktajlowych z zalewymiąższ z dużego malinowego pomidora (bez skóry), pokrojony w kostkę1 mały pęczek świeżej kolendry2 łyżki oliwy z oliwek aromatyzowanej truflączarny, mielony pieprz do smaku
Krewetki odsączyć z zalewy, wymieszać z krojonym pomidorem i posiekaną kolendrą, skropić oliwą, dodać pieprz, odstawić do lodówki.W garnku rozpuścić masło z oliwą, dodać cebulę, marchew i pietruszkę. Całość dusić w garnku przez około 10 minut od czasu do czasu mieszając. Dodać imbir, sok pomarańczowy i bulion. Gotować do momentu, aż warzywa będą miękkie (około 40 minut).Warzywa zmiksować na jednolitą masę, dodać mleko kokosowe i śmietanę, doprawić do smaku. Zupę zagotować. Jeśli będzie zbyt gęsta, można dodać więcej bulionu.Tak przygotowany aromatyczny krem marchewkowy podawać z sałatką z krewetek.
Przepis dla 4 osóbCzas przygotowania 40 min
restauracja: Sowa i Przyjaciele, Warszawaszef kuchni: Robert Sowa
Przepis pochodzi z książki "Smaki Nieba i Ziemi - Wielka Księga Serdecznych Przepisów".
