Zupa krem z podgrzybków
Kurki, maślaki, podgrzybki i borowiki – każdy ma na nie sekretny sposób. My proponujemy przepis na pyszną zupę krem.
Składniki
- 300 g podgrzybków
- 1 cebula
- 1/2 selera
- 2 marchewki
- kawałeczek pora
- 2 pietruszki
- 2 ziemniaki
- 2-3 łyżki śmietany 30 proc.
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki natki pietruszki
- 1 łyżka oliwy
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
1. Oczyść grzyby i podsmaż je na maśle z pokrojoną cebulą.
2. Obrany seler, marchew, ziemniaki, pietruszki oraz oczyszczony por zalej wodą. Wrzuć ziele angielskie i liście laurowe. Gotuj przez 30 minut, a następnie dodaj większość podsmażonych grzybów z cebulą. Pozostaw na ogniu jeszcze 15 minut. Dopraw do smaku pieprzem i solą.
3. Usuń liście laurowe i ziele angielskie. Wlej śmietanę i zmiksuj zupę na krem. Dodaj resztę grzybów z cebulą.
Zobacz także: